Respect voor dieren

maandag 2 april 2012

Opzij en de Partij (voor de dieren)

Aan een half woord kun je soms genoeg hebben, en zo is het ook met het gezicht van Esther Ouwehand. Alleen de rechter gezichtshelft staat op het omslag van Opzij, maar als goed partijlid heb je natuurlijk niet meer nodig. Het gaat hier over ‘de vrouwelijke opinie’ en het betreft een interview. Voor wie niet weet wat Opzij is: dat is een vrouwenblad. Zoiets als ‘Dier’ maar dan over vrouwen.

Wat ik met het citaat op het omslag aan moet weet ik niet: “Ik ben geen extreme dierenvriend.”
Ben ikzelf dat eigenlijk?
.
De tekst is sterk persoonlijk getint. Zo horen we dat Esther ter ontspanning 10 km hardloopt. Uiteraard moeten we ook weten wanneer ze het laatst gehuild heeft. Dat was bij de geboorte van de dochter “van goede vrienden”. Dat zal dus wel niet de dochter van Marianne Thieme geweest zijn. Gevraagd naar de onderlinge verhouding geeft ze verstandige, heldere antwoorden. Op de vraag: “wanneer heb je tegenslag ervaren?” antwoordt ze, dat dat de scheiding van haar vriend in 2007 was.
.
Verder vernemen we dat de TK-fractie, inclusief assistenten, geheel uit vrouwen bestaat. Totaal 10 stuks. Nou, dan verdien je eigenlijk wel meer dan een halve foto op de voorkant!
Maar er staat ook nog iets interessants in. Ik citeer:
.
Ze begint dossiermappen naar de kamer van haar beleidsmedewerksters te slepen: het dossier dierproeven dat ze al die jaren zelf heeft gedaan, gaat ze overdragen.
Het is er het moment voor.
Een week geleden haalde ze op dat vlak haar eerste succes binnen. Haar moties werden aangenomen: er komt onder meer een database met dierproevenuitslagen.

Nu neemt ze de stapels uit de dozen door met Michelle, die net een maand bij de PvdD werkt.
***
Begrijpen doe ik dit niet helemaal: “Het is er het moment voor.” Het verband met de database zie ik niet. Er moet immers maar helemaal afgewacht worden wat daarvan terechtkomt.
Maar enigszins geruststellend: er staat ook ‘eerste succes’. Ik interpreteer het nu maar zo dat ‘Michelle’ de berichten over dierproeven gaat bijhouden. Als documentaliste. En dat Esther wel degelijk woordvoerder blijft bij de uitvoering van het partijprogramma. Met als hoofddoel: een verbod op dierproeven.
Misschien wordt nog wel eens onthuld wie ‘Michelle’ is. Opzij vroeg er niet naar.

3 opmerkingen:

  1. Opzij is niet zomaar een vrouwenblad zoals de Libelle of de Elegance: het is een feministisch blad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Esther is waanzinnig goed bezig. Recht door zee en strijdvaardig.
    We moeten sámen strijden tegen onrecht tegen dieren en elkaar niet afvallen. Zo bereik je niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "sámen strijden tegen onrecht tegen dieren en elkaar niet afvallen". Dat is niet de traditie binnen de pvdd. Dat heb ik tenminste hier en daar horen fluisteren!

    BeantwoordenVerwijderen