Respect voor dieren

woensdag 14 november 2012

Disfunctioneren van de longarts


Ik neem mijn petje af voor het vonnis van de rechter – in kort geding nog wel – tegen de longarts van het VU-ziekenhuis. De arts wordt in het ongelijk gesteld. De man fungeerde als klokkenluider en werd aanvankelijk door het bestuur ontslagen. Daarna moest het bestuur zelf echter zijn biezen pakken, en werd de arts weer in genade aangenomen. Echter: hij mag niet terugkeren als hoofd van de afdeling. En dat pikte de man niet, en hij spande een kort geding aan tegen de VUmc-directie.

De kracht van de uitspraak zit ‘m m.i. vooral in twee dingen. In de eerste plaats geeft de rechter de arts alle ruimte om zijn kijk op het geschil voor het voetlicht te brengen. Waardoor de arts niet het gevoel kan krijgen niet serieus genomen te zijn.

In de tweede plaats legt de rechter de vinger precies op de gevoelige plek. Wat nog helemaal niet zo eenvoudig is in deze kwestie waarbij diverse partijen betrokken zijn.

Dr. Postmus (foto), voormalig hoofd van de afdeling Longziekten, wordt verweten niet goed te communiceren. Om die reden wil men hem niet langer als hoofd hebben, maar nog wel als longarts. De kern zit in het feit dat de longarts intern zijn mond gehouden heeft over (vermeende) misstanden, maar WEL de Inspectie ingelicht! Hoe Postmus dat ook tracht te verbloemen, de indruk bij mij blijft bestaan dat het inderdaad iemand is die tekortschiet als leidinggevende. Dat vindt dus ook de rechter: als klap op de vuurpijl constateert deze dat Postmus er nog steeds geen blijk van geeft inzicht te hebben in de structuur waarin hij dient te functioneren..

Interessant is nog dat geen wetsartikel ter sprake komt. (Wel jurisprudentie.)

De longarts wordt, als in het ongelijk gestelde partij, veroordeeld in de kosten van de tegenpartij. Dat is echter slechts een schijntje: een bedrag volgens een puntensysteem. De werkelijke kosten liggen veel hoger, maar die worden de verliezende partij dus bespaard.
Zo stelt de arts zelf reeds ca. € 40.000 aan advocaatkosten te hebben gemaakt! Vermoedelijk is er geen advocaat die de arts had kunnen weerhouden van de procedure. Dan valt het bedrag te billijken.

Het vonnis is te lang om af te drukken: je vindt het hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten