Respect voor dieren

dinsdag 20 november 2012

Pro Life: een vergissing



Pro Life is een beweging voor het recht van het ongeboren kind en dus tegen het recht op abortus voor de vrouw.

De vergissing is dat het niet om 'het leven' gaat zoals de naam suggereert, maar om menselijk leven. Het toekennen van unieke en speciale rechten aan cellen van de soort Homo Sapiens is echter niet te verenigen met het feit van de evolutie.
Dat de cellen van een embryo menselijk zijn, bezorgt ze geen absoluut discontinue, morele status. Dat is onmogelijk wegens onze evolutionaire continuïteit met chimpansees en, in een verder verleden, met elke soort op onze planeet.

De geleidelijke continuïteit – kenmerk van de biologische evolutie – leert dat er een of andere ‘tussenmens’ te vinden met zijn die zo dicht bij de ‘scheidslijn’ zou staan dat het morele principe zou vertroebelen. Er kan derhalve geen unieke en speciale status toegekend worden aan mensen omdat ze menselijk zijn.

Evolutie kent geen natuurlijke grenzen. Als dit anders lijkt, komt dat doordat de evolutionaire tussensoorten zijn uitgestorven. De continuïteit van de evolutie laat zien dat er geen absoluut onderscheid tussen soorten bestaat.

Dit feit levert tegelijk een motief op voor sommige mensen om zich te verzetten tegen de evolutieleer. Ze zijn bang voor wat volgens hen de morele gevolgen zouden zijn.



 Richard Dawkins, God als misvatting


Geen opmerkingen:

Een reactie posten