Respect voor dieren

zondag 12 mei 2013

Geneesnietkunde

We hebben veel vertrouwen in de geneeskunde. Misschien te veel vertrouwen. We geloven dat als we ziek zijn, de dokter en een heel team verpleegkundigen en paramedici klaarstaan om ons te genezen. Klaar staan ze zeker, maar de moderne geneeskunde kan - ondanks duizenden soorten nieuwe medicatie, dure scanners en ultramoderne operatiekamers – de meeste aandoeningen niet genezen, of het nu een eenvoudige verkoudheid is, of een hartaanval, een beroerte, osteoporose, rugpijn door gewrichtsslijtage, dementie of een zenuwziekte zoals multiple sclerose (MS).
 
 
In grote lijnen kunnen bijna alleen antibiotica, chemotherapeutica en sommige chirurgische ingrepen mensen echt van hun ziekte genezen. Er bestaat geen behandeling om ons van een hartaanval, hersenbloeding of dementie af te helpen. Zelfs een banale verkoudheid of bronchitis kan niet genezen worden. Een verkoudheid of bronchitis wordt in meer dan 90 procent van de gevallen door een virus veroorzaakt, en de enige reden waarom we herstellen van onze verkoudheid of bronchitis is omdat ons immuunsysteem het virus verslaat. Pijnstillers zoals paracetamol aspirine onderdrukken hoogstens de symptomen van een verkoudheid. Ze verminderen de pijn door het immuunsysteem te onderdrukken waardoor deze middelen er juist voor zorgen dat de ziekte nog wat langer duurt.
 
 
Als jonge geneeskundestudent zag ik maar al te vaak patiƫnten hoopvol de consultatieruimte binnenstappen met hun aandoeningen om dan, meestal na enige tijd, erachter te komen dat hun speciieke ziekte toch niet zo goed behandeld kan worden. En dan bleven ze zitten met hun ziekte van Crohn, met hun reuma, zenuwziekte of falend hart. Hierdoor zag ik al vlug in dat mensen te veel vertrouwen stellen in de geneeskunde.
 
***
 
 
Kris Verburgh, De voedselzandloper (Uitg. Bert Bakker 2012)

4 opmerkingen:

  1. We weten allemaal dat medicijnen de ziekte onderdrukken, maar soms kunnen ze de pijn verlichten. Het is natuurlijk symptoombestrijding.
    Als we gezonder zouden leven met minder stress,dan zou het aantal ziektes teruggedrongen kunnen worden.
    Maar soms is ook iets genetisch bepaald. Dan heb je wel medicijnen of vitamines nodig om de ziekte te kunnen dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is het hele eieren eten (met excuses aan de kippen).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mensen eten de hele tijd dat ze leven vooral eieren, melk, en daar bovenop vlees en vis tegen klippen en bergen. Het kan niet op. Hou daar mee op en de wereld wordt er beter van, ook jezelf! Zuivel, vlees en vis is gewoon overbodig en ziekteverwekkers, er zijn meer dan genoeg (betere & gezondere) alternatieven.

    BeantwoordenVerwijderen