Respect voor dieren

donderdag 2 mei 2013

Neonatologie


Het eerste - en vermoedelijk enige - discussieprogramma op tv over dierproeven dateert uit 2008: ‘Rondom Tien’.  Voor de proefdieren voerden vertegenwoordigers van Bite Back en Partij voor de Dieren het woord. Het misbruik ervan werd verdedigd door vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie (Dutree, Nefarma), van het Erasmus MC (Fentener van Vlissingen)  en de Radboud universiteit in Nijmegen (Ritskes & De Boode).
De leiding had Cees Grimbergen. Het had hem een goed idee geleken een neonatoloog erbij te vragen:  kinderen, laat staan baby’s, behoren tot de beproefde retorische kunstgrepen.
Hij liet deze man, Willem de Boode (foto), uitgebreid aan het woord over de zgn. ECMO-behandeling (‘Extracorporele membraanoxigenatie’). De specialist kreeg bijna tranen in zijn ogen toen hij uitweidde over de biggen en lammeren die, zijns inziens, hun leven veil hadden voor te vroeg geboren baby’s.
Hij had alle alternatieven onderzocht, maar de bloedstroom moest getest worden in een levend organisme, d.w.z. in deze dieren.
 
Slechts twee jaar later, in 2010, werd evenwel o.a. het volgende bekendgemaakt:
 
In het UMC St Radboud gebruiken artsen en verpleging geen lammetjes meer voor de ECMO-training, een speciale behandeling voor pasgeborenen met ademhalingsproblemen.
De proefdieren zijn ingeruild voor een babypop.
 
 “De nieuwe methode is diervriendelijker, beter te controleren en vaker mogelijk”, stelt kinderarts Arno van Heijst. “Lammetjes werden gebruikt omdat de doorbloeding en het gewicht het meest overeen kwam met een pasgeborene.
 
Maar er kleven toch wat nadelen aan het gebruik van labdieren. Als het lammetje komt te overlijden, moeten we de trainingsdag staken, bovendien brengt het emotioneel gewicht met zich mee.
 
Met de babypop treden deze problemen niet op. Als het fout gaat met de babypop, kunnen we simpel opnieuw beginnen.” Nog een voordeel van de babypop is de mogelijkheid om alle variaties en complicaties in de computer na te bootsen. “Hierdoor kunnen we tactischer trainen op techniek, communicatie en teamvaardigheden”, stelt Van Heijst. “Voor zover wij weten is deze methode uniek in de wereld. ( )."
Pasgeboren kinderen kunnen zeer ernstige ademhalingsmoeilijkheden hebben. Dat gebeurt onder andere als er ontlasting in het vruchtwater zat, bij een gat in het middenrif of bij een aangeboren afwijking. Bij dergelijke kinderen wordt de functie van hart en longen tijdelijk overgenomen door een machine, zodat de longen rust krijgen en kunnen herstellen.
Het UMC St Radboud is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen een ECMO behandeling in Nijmegen.

Het bloedvolume van het hartje van een pasgeborene is nauwkeurig vast te stellen door de snelheid van het geluid in het bloed te meten.

Het was eerder nog niet mogelijk om exact vast te stellen hoeveel bloed het hart van een heel kleine baby rondpompt, terwijl die gegevens wel van levensbelang zijn.
***
Cees Grimbergen heeft het niet meer meegemaakt. Hij werd in 2009 door de omroep aan de kant gezet. In zijn nadien gepubliceerde  boek over de uitzendingen komt het onderwerp niet voor.
 
 
Willem de Boode repte over het alternatief noch in de uitzending noch erna.

Ik ga ervan uit dat de huidige testmethode minstens gelijkwaardig is, en waarschijnlijk superieur.
Op mijn vraag aan hem hoe het dan mogelijk is dat niet begonnen werd met het ontwikkelen van het (latere)  alternatief kreeg ik geen antwoord.
 
 

1 opmerking:

  1. Als iedereen die een baby wil een babypop koopt, zijn we van alle ellende af.

    BeantwoordenVerwijderen