Respect voor dieren

donderdag 6 oktober 2016

Vaccins en dierproeven

Stelling: Voor het ontwerpen van een vaccin is een diermodel nodig.

Dit stelt bijvoorbeeld Jaap Goudsmit, bekend Nederlands viroloog en aidsonderzoeker. Het immuunsysteem is in een reageerbuis niet na te bootsen. En omdat er geen diermodel is voor aids, is er daardoor ook geen aidsvaccin, ook niet na 25 jaar onderzoek. Zo worden apen niet ziek van het virus.
Er is ook geen geneesmiddel tegen deze ziekte, hooguit aids’remmers’, met vervelende bijwerkingen.

In de 50-er jaren van de vorige eeuw werd een vaccin gemaakt tegen polio. Zelfs twee! Het eerste door de Amerikaan Ionas Salk, het tweede, 'verbeterd',  enkele jaren later door zijn landgenoot Albert Sabin. Naar verluidt kostte dit het leven aan (tenminste) 4.500 Java-apen. Het vaccin heeft daartegenover miljoenen mensen de verlammingsziekte bespaard, en doet dat nog steeds.

Toch is de vraag zoals altijd of de bovengenoemde stelling juist is.

Het poliovaccin is een fraai voorbeeld. Het vaccin van Salk is veiliger dan dat van Sabin, doordat het een geïnactiveerd virus bevat. (Sabin ontwierp een verzwakt, 'levend' virus.) Niettemin werd de vinding van Salk kritisch ontvangen, vooral door zijn collega’s. Het bracht hem ertoe zichzelf, zijn vrouw en hun drie kinderen met het vaccin te injecteren! Zij werden niet ziek. Salk werd de held van de natie.

Iedere onderzoeker erkent dat een diermodel geen garantie is voor de werkzaamheid van een geneesmiddel of vaccin. Precies daar zit ‘m de kneep. Want hoe dan ook, vroeg of laat, zal het toegediend moeten worden aan de mens. Bij het vaccin zelfs aan de gezonde mens! Dat is het verschil met het geneesmiddel: hier zijn patiënten voorhanden die willen genezen en een middel doorgaans graag zullen accepteren.

Het lijkt er dus op dat dierproeven uitsluitend bedoeld zijn om het risico te verkleinen. Met andere woorden: een diermodel is NIET nodig om een vaccin te ontwerpen. Salk slaagde erin het virus te inactiveren, door het te drenken in formaldehyde, en het daaruit weer te destilleren.
N.B. Het Nobelcomité vond maar dit geknutsel - geen Nobelprijs waardig!

Het is vervolgens zonder dierproeven zeker wel een groot risico om na injectie met het vaccin aan het poliovirus blootgesteld te worden, te meer daar er nog altijd geen geneesmiddel tegen bestaat. 
Overigens is geen enkel vaccin 100% betrouwbaar - ook niet op basis van dierproeven.

Griep is een ander voorbeeld. Een geneesmiddel is er niet tegen, en een vaccin ook niet echt. Gebruikelijke proefdieren als knaagdieren zijn voor dit vaccinonderzoek niet geschikt. Uiteindelijk is men – t.w. de beruchte Ab Osterhaus – in het dierenrijk terecht gekomen bij de ... fret! Een werkelijk effectief griepvaccin levert dit niet op. Men slaat er elk jaar maar een slag naar, en stelt zich ermee tevreden dat slechts een klein percentage van de gevaccineerden beschermd is. Je kunt dus evengoed de griep krijgen met dit vaccin, maar het is natuurlijk wel een ander soort risico dan dat op polio. Dat maakt het m.i. des te kwalijker om hiervoor bijvoorbeeld fretten te misbruiken.

Wat zeer ernstige ziekten als polio betreft is de afweging om proefdieren te misbruiken, niet gemakkelijk, zeker maatschappelijk niet.

5 opmerkingen:

  1. Zonder dierproeven goed te keuren, wil ik erop wijzen dat griep voor oude mensen en mensen met minder weerstand zoals hartpatiënten, mensen met astma, (ex-)kankerpatiënten die chemotherapie krijgen of hebben gekregen levensbedreigend is, omdat de kans op een longontsteking groot is als zij niet zijn gevaccineerd en juist zij een longontsteking moeilijk overleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Erica het is geen gegeven dat als ze de griep vaccinatie krijgen dit risico niet lopen. Het zit hem waarschijnlijk meer in toevallig niet zo ziek worden dan dat het door het vaccin komt. Helaas, gelooft het gros van de mensen dat het door de vaccinatie komt :-( Dit komt dan weer door de media en de farmaceutische industrie die ernstig meewerken aan bangmakerij van de bevolking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inmiddels heb ik een uitnodiging van mijn huisarts ontvangen voor mijn jaarlijkse griepvaccinatie, ditmaal op 17 oktober. Vindt Unknown dus dat ik er niet naar toe moet gaan? Toen ik chemo kreeg en er griep bovenop kreeg, werd ik behoorlijk ziek en had ik er de pest in dat de oncologisch verpleegkundige die mij elke twee weken het cytostaticum toediende mij niet had gewaarschuwd dat ik mij moest laten inenten tegen griep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het vaccin beschermt (soms) slechts 10 tot 20% van de gevaccineerden. (Osterhaus)

      Verwijderen
    2. Ik heb eens in de krant gelezen dat de kans op griep kleiner wordt dankzij de vaccinatie en dat in het geval dat je toch griep krijgt de bijwerkingen zoals longontsteking minder ernstig zijn. Een kerngezond familielid van mij stierf op 71-jarige leeftijd na een week aan griep door de longontsteking die zij erdoor had gekregen.

      Verwijderen