Respect voor dieren

dinsdag 18 oktober 2016

Hart voor dieren (tijdschrift)

.Mijn aandacht werd gevestigd op het maandblad ‘Hart voor Dieren’. Het is de Nederlandse uitgave van het Duitse Ein Herz für Tiere. In het oktobernummer worden drie bladzijden gewijd aan dierproeven. Gedurfd zijn de schokkende foto’s bij het artikel. Aan het slot lees je goede antwoorden op enkele vragen aan ene Irmela Ruhdel van de Duitse Dierenbescherming. Op zich allemaal nogal uitzonderlijk en dan moet je verder niet zeuren. Dat heb ik ook niet gedaan: ik heb een paar detailopmerkingen gemaakt die geplaatst zullen worden in het …. decembernummer.

Maar hier kan ik wat kritischer op het redactionele stuk ingaan. (Er staat geen naam onder.) Ik doe dat omdat het artikel karakteristiek is niet alleen voor de meeste zo niet alle artikelen over dit onderwerp maar zelfs voor het denken erover. De kwestie is dat het niet gaat over dierproeven voor medische doeleinden.

Dat aspect wordt allerwegen vermeden. Dat ligt te gevoelig. Zelfs bladen en organisaties van dierenvrienden durven zich er niet aan te branden. Men gaat er blijkbaar stilzwijgend vanuit dat die proeven ons verder brengen. Conform de publieke opinie en het heilige ontzag voor de witte jas, de doctors- en professorale titel, en meer van dat fraais. Dat het tegendeel het geval is, daar wil men niet aan. Dat diabetes, reuma, aids en vele andere ziekten niet genezen kunnen worden, maar alleen met het levenslang slikken van akelige pillen – inclusief pillen tegen de bijwerkingen! - enigszins beheersbaar zijn, dat weigert men onder ogen te zien. Is ook wel begrijpelijk vanuit het patiëntperspectief: de hoop moet levend blijven. En ook vanuit een ander perspectief: men wil leden en  abonnees niet voor het hoofd stoten!

Maar nu ontstaat er toch een probleem. De gebruikelijk uitweg over proeven voor cosmetica is afgesloten! Nederland stelde al een verbod hierop in in 1997 en de Europese Unie nam dit over in 2004: verbod voor cosmeticaproductie en ingrediënten, en in 2013: een algemeen handelsverbod.
Hoe redt Hart voor Dieren, in dit geval, zich hieruit?!

Welnu, op twee nogal doorzichtige, manieren. Men valt toch weer terug op cosmetica! Nu zijn het proeven voor Botox. Het argument is: “Omdat het niet gedragen wordt maar ingespoten, geldt het niet als cosmetisch product.” Maar ook de beruchte Draizetest op konijnen komt voorbij. Misschien dat die inderdaad nog toegepast wordt voor het testen van schoonmaakartikelen, dat weet ik niet.

De tweede route loopt over buitenissige experimenten met dieren, hier: kraaien.
Iemand doet hersenonderzoek bij die dieren. Heel erg, maar weinig representatief voor onderzoek met proefdieren.

Naar mijn mening is het de hoogste tijd om niet langer weg te lopen voor overwegend zinloze proeven voor medische doeleinden. Extra triest is nog dat àls het hier al eens over gaat, men zich tevreden stelt met het aanpakken van alternatieve geneeswijzen, bij voorkeur afgedaan als kwakzalverij. Opnieuw een afleidingsmanoeuvre voor het tekortschieten van met name de inwendige geneeskunde. 
 ***
Hart voor dieren, oktobernummer € 3,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten