Respect voor dieren

woensdag 12 oktober 2016

Reineke Hameleers




Reineke Hameleers en Wim de Leeuw zijn per 1 oktober 2016 benoemd tot lid van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) door de staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam. Vanwege het vertrek van Frank Dales (april 2016) en het overlijden van Frauke Ohl (januari 2016)  waren er twee vacatures bij het Ncad die door de benoeming van Hameleers en De Leeuw nu zijn opgevuld. Het NCad is blij met deze nieuwe leden om zo op volle kracht een bijdrage te leveren aan het vervangen, verminderen en verfijnen (3V’s) van dierproeven en de ethische toetsing daarvan in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Reineke Hameleers is directeur van Eurogroup for Animals, de in Brussel gevestigde koepel van veertig Europese dierenwelzijnsorganisaties. Daarvoor heeft ze in verschillende functies bij de Dierenbescherming gewerkt, waarbij ze onder andere in Limburg verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve en duurzame centra waar onderdak, reddingswerkzaamheden, medische hulp, verhelpen en voorkomen van gedragsproblemen, educatie en lobby activiteiten werden gecombineerd. 

Hameleers: “Als dierenbelangenbehartiger is het mijn voornaamste ambitie om in de toekomst dierproeven te vervangen en overbodig te maken door innovatie en de versnelling hiervan. Nederland wil in 2025 koploper zijn op het gebied van dierproefvrije innovatie en het NCad heeft het mandaat om hier een sleutelrol in te spelen. Door verbinding van spelers in het veld, het bij elkaar brengen van kennis en ervaring en het slaan van bruggen tussen oude en nieuwe benaderingen kan er een gedragen visie worden geformuleerd over waar we in 2025 willen staan. Er liggen veel kansen, maar om die te benutten zijn duidelijk leiderschap, veel meer middelen en een heldere focus nodig.”
 ***
Commentaar
Reineke Hameleers is toegetreden tot het Nationaal Comité Alternatieven voor Dierproeven. Een nieuwe ster aan het firmament. Zij volgt de directeur-Dierenbescherming op, Frank Dales, die daar zat voor Jan-met-de-korte-naam. Pro forma-benoeming, zogenaamde erebaan.

De vraag is of de proefdieren iets zullen hebben aan Hameleers. Ook zij heeft een achtergrond in de Dierenbescherming, wat tegenwoordig al geen aanbeveling is. Van dierproeven heeft ze geen benul. Dan werkt ze ook nog in Brussel, als lobbyiste. Of de voorzitter, Herman Koëter, veel aan haar zal hebben, waag ik te betwijfelen. Het beste wat m.i. van deze benoeming gezegd kan worden is dat ze slechter had kunnen uitvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten