Respect voor dieren

dinsdag 7 april 2020

FRETTEN vervolg


1)   Fretten worden misbruikt als proefdier, m.n. voor onderzoek naar influenza. Het vreemde daaraan is dat de fret beschouwd wordt als gedomesticeerd, als huisdier. Tot dezelfde familie behoort de nerts: daarvoor geldt zelfs een fokverbod! Die soort is wild, niet gedomesticeerd.
Maar tuig heeft overal maling aan. Ook met andere huisdieren zoals honden en katten wordt volop geëxperimenteerd.

2)   Tuig houdt van theater, van valse voorstellingen. Dat zie je goed in dit filmpje, dat gemaakt is door een clubje van voorstanders van dierproeven. (‘Understanding animal research’) Hier wordt gedaan alsof leuk omgegaan wordt met de fretten, alsof er met ze wordt gespeeld. Maar de kooien op de achtergrond kunnen niet verborgen gehouden worden. En van de proeven zelf krijgen we echt geen filmpje voorgeschoteld.


3)   Het aantal fretten dat in Nederland jaarlijks wordt misbruikt is sterk wisselend. De aantallen in de laatste vijf jaar zijn: 782 – 396 – 294 – 680 – 475.
Wat je hieraan ziet is dat men maar wat doet. Standaard wordt hoog opgegeven van de regulering van dierproeven, m.n. door Dierexperimentencommissie (DEC), en Centrale Commissie Dierproeven (CCD). Ook dit theater wordt bespeeld door het gezelschap van List en Bedrog. Mooi doen naar buiten, maar feitelijk zit er geen rem op. Vergunning voor experimenten met fretten? ‘Men vraagt en wij draaien.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten