Respect voor dieren

zondag 12 augustus 2012

Ab Klink (1)

Ab Klink die zich eerder wel met onderwijs had beziggehouden maar nimmer met de volksgezondheid, kreeg niettemin in 2007 hiervoor de verantwoordelijkheid als minister.

Ronald Plasterk die zich nimmer met onderwijs had beziggehouden, maar wel ervaring had met de gezondheidszorg, werd minister van  ……… Onderwijs.

Veel cynischer kun je m.i. niet duidelijk maken hoe politici denken over de gezondheidszorg en volksgezondheid. Hetzelfde geldt voor Onderwijs en andere beleidsterreinen. Je ziet dat ook terug in het stuivertje wisselen van departementen. Vandaag is Donner minister van Justitie, morgen van Sociale Zaken. Maria van der Hoeven doet net zo makkelijk Onderwijs als Economische Zaken. Enzovoort.

Wat maakt het allemaal uit: de werkelijke expertise zit - hopelijk - toch bij de duizenden ambtenaren.

Mij is niet opgevallen dat Klink de gezondheidszorg op een hoger peil gebracht heeft. De klungelige manier waarop hij met het rookverbod omgegaan is laat wel zien dat hij geen hoogvlieger is.

Wetenswaardigheden (ontleend aan wikipedia):
  1. Tijdens zijn ambtstermijn als Minister van Volksgezondheid rookt Klink sigaren.
  2. In een enquête van Synovate kreeg Klink het rapportcijfer 5,2 voor zijn functioneren in 2008, het laagste van alle ministers. Hij was ook de op twee na onbekendste: 50% van de ondervraagden kende hem (niet).

2 opmerkingen:

  1. Als hoogleraar Zorg, arbeid en politieke sturing aan de VU zal Ab Klink niet een van de domsten zijn. Het is goed dat hij het roken in eenmanscafés toestond. Waarom zou hij geen sigaren roken? Beter dan alcohol drinken en een gevaar in het verkeer vormen. Verder is het prijzenswaardig dat hij zich ertegen verzette dat het CDA zich zou laten gedogen door de PVV. A propos: Marga Klompé was lerares scheikunde en werd minister van Maatschappelijk Werk, wat in die tijd blijkbaar geschikter werd gevonden voor vrouwen. Ze deed het trouwens heel goed: dankzij haar bestaat de Algemene Bijstandswet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vermoedelijk is Klink (slechts) buitengewoon hoogleraar. Sowieso niet meer dan een erebaantje.
      De ene ex-politicus wordt benoemd tot burgemeester, de ander aangesteld als (tijdelijk) hoogleraar. Enzovoort.

      Verwijderen