Respect voor dieren

dinsdag 14 augustus 2012

De farmaceutische industrie is kwaadaardig (2)



Er zijn natuurlijk ook in eigen land altijd wel mensen die - anders dan Ab Klink - wel sjoege hebben van de volksgezondheid. Maar daar wordt niet naar geluisterd – zegt hijzelf. Een bekend geluid! Het onderwerp is te ingewikkeld voor een eenvoudige politicus. Sterker: die loopt bij voorkeur aan het handje van de farmaceutische industrie.
 
We hebben het over Huub Schellekens, die in de Volkskrant van 11 dezer de vloer aanveegt met die industrie. Ditmaal toegespitst op de kosten van medicijnen. Een paar grepen uit het interview.

Ook hij vindt het idee van Edith Schippers om een babbeltje te gaan maken met de farmaceut (Genzyme/Sanofi) belachelijk. Voor de bühne. Wat ze zou moeten doen is naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen met de klacht dat een half miljoen voor het Pompemedicijn immoreel is en eisen dat het octrooi nietig wordt verklaard.

Het probleem voor de industrie is dat er steeds minder nieuwe medicijnen komen. Wat als nieuw wordt gepresenteerd is nauwelijks verbetering. (De 'me-too' medicijnen. BW)

Als er iets is dat niet veel kost is het de ontwikkeling van een weesgeneesmiddel. (Anders dan ik veronderstelde.) Hetzelfde geldt voor medicijnen voor kankerpatiënten en chronisch zieken.
Het vaccin voor baarmoederhalskanker bijvoorbeeld is honderd keer te duur: “Voor 50 cent kun je het maken.”

Terzijde: Schellekens is op dit gebied niet voor grootschalig vaccineren (op kosten van de staat). Voor maximaal tweehonderd gevallen per jaar – een aantal dat ook nog aan het dalen is – gaan we duizenden vrouwen vaccineren. Terwijl de echte risicogroepen zich niet eens laten inenten!

De essentie van het probleem zit in het systeem van patentering. Octrooien worden alleen maar gebruikt om te voorkomen dat de concurrent na afloop van het basispatent de markt overneemt en met een generiek product komt. Ooit gold een octrooi als maat voor vernieuwingsdrift, maar dat is allang niet meer zo.

De oplossing is terugkeren naar de tijd waarin octrooien uit den boze waren (voor WO II).

Ontwikkeling van medicijnen dient voorbehouden te worden aan de medische wetenschap.
De farmaceutische industrie dient alleen de productie en distributie te verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten