Respect voor dieren

donderdag 29 mei 2014

Huup Dassen en muizen

I
De medische journalistiek laat iedere week weer zien wat de geneeskunde NIET kan. Niet erg bemoedigend, maar dar mag de pret niet drukken. Of het nu Ellen de Visser (Volkskrant) is, Huup Dassen (NRC) of een andere linkmiechel, - de schoorsteen moet roken, vandaar.
Vandaag over Huup Dassen (foto), van wie ik toevallig twee krantenstukjes voor me heb liggen. Het ene luidt: ‘Geslaagde proef met aidsvaccin bij muizen’, het andere: ‘Schade herseninfarct kan worden beperkt.’ Kijk eens aan, de vooruitgang staat niet stil!

Nog altijd is er geen vaccin dat hiv/aids voorkomt. Daarom proberen we nu maar eens wat anders. Gelukkig hebben we muizen, en alhoewel die dieren van nature geen hiv krijgen, kunnen we dat in het lab wel regelen. Een beetje morrelen aan het immuunsysteem, dan fokken met de gemodificeerde muizen, afmaken wat niet deugt en aan de slag met gentherapie.

Huup concludeert:
Vectored Immuno Profylaxis (VIP) werkt directer dan vaccinatie doordat de beschermende antilichamen permanent geproduceerd worden, ook als er geen hiv-infectie is.
De vraag is nu of VIP................................. OOK BIJ MENSEN WERKT.

Het vreemde hierbij is dat de beschermende antilichamen ZIJN aangetroffen bij MENSEN. Zij krijgen ondanks hiv-besmetting geen ziekteverschijnselen..

***
II
Ander onderzoek, andere muizen. Zij kregen kunstmatig een herseninfarct, om het effect van enkele uitgeschakelde genen vast te stellen. Dit uitschakelen kan bij mensen niet, maar dat is van later zorg. Gemeten werd de tijd die de dieren staande bleven op een steeds sneller ronddraaiende schijf.

Dit heeft Dassen allemaal gelezen in het tijdschrift ‘Neuron’.
Maar dan, je kunt erop wachten - de echte uitsmijter in de slotzin van zijn navertelling:

>>>>>>>>>>>>WERKT WAT BIJ MUIZEN WERKT OOK BIJ MENSEN?<<<<<<<<<<<<<<

Daar is Dassen nog steeds niet achter…
Ik krijg niet de indruk dat dat hem veel interesseert.

***
III.
Met vooruitziende blik zong Benny Neyman al meer dan 30 jaar geleden: Hij weet niet hoe.
Neyman overleed in 2008, op 56-jarige leeftijd, aan een ongeneeslijke ziekte.

1 opmerking:

  1. Huup een herseninfarct bezorgen, hem op een steeds sneller draaiende plaat zetten en kijken hoelang hij overeind blijft?

    BeantwoordenVerwijderen