Respect voor dieren

maandag 5 mei 2014

Sex in het BPRC

Dat apen hun seksuele gedrag verstoppen voor anderen blijkt uit onderzoek in het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk naar een sociaal gehuisveste groep van 30 Java-apen. Deze apen konden zich vrij bewegen van het binnen verblijf naar het buiten verblijf en andersom (zie het plaatje hieronder). Twee onderzoekers hielden tegelijkertijd zowel het binnen verblijf als het buiten verblijf in de gaten. Aan de hand van de observaties bepaalden de onderzoekers in welk verblijf groepsgenoten zich bevonden op het moment dat er gepaard werd. In het bijzonder werd bijgehouden waar het alfa-mannetje op dat moment was. 

Uit de resultaten bleek dat mannelijke Java-apen optimaal van de twee ruimtes gebruik maakten door in een andere ruimte te paren dan waar het alfa-mannetje zich bevond. Het aantal paringen in de afwezigheid van het alfa-mannetje was vele malen groter dan het aantal paringen in de aanwezigheid van het alfa-mannetje. Deze paringen vonden ook plaats met vrouwtjes waar het alfa-mannetje mee paarde. Wat opviel was dat het initiatief ook vaak van het vrouwtje kwam. Het lijkt er dus op dat het vrouwtje er naast het alfa-mannetje nog vele andere mannetjes op na houdt en dus niet zo trouw is aan het alfa-mannetje als dat men misschien denkt.


Complete tekst:


 ***

Commentaar

1. Deze apen zitten opgesloten in een kleine ruimte, wat allicht invloed heeft op hun gedrag. En dus op de betrouwbaarheid van het onderzoeksresultaat. Verhouding aantal mannetjes/wijfjes wordt niet genoemd.

2. De auteur begint met het maken van een vergelijking met menselijk sexueel gedrag t.w. het verstoppen. Maar dat is in dit kader irrelevant. De dieren kennen op dit gebied geen schaamte, anders dan mensen. Wat de zin van dit onderzoek is, is ook daarom al onduidelijk. Kwalijk.

3. Met 'biomedisch' heeft het sowieso niets te maken. Waarom dit dan plaatsvindt in het beruchtste van alle onderzoekscentra in Nederland, het BRRC in Rijswijk, begrijp ik niet. Frans de Waal deed deze spelletjes vroeger in Burgers' dierentuin in Arnhem. (tegenwoordig in Yerkes, Atlanta) 

4. Vinden deze experimenten soms plaats in het kader van de fokkerij? Naar verluidt bezit het BPRC de grootste kolonie van apen van Europa, vele malen groter dan bijv. Apenheul in Apeldoorn. Aangezien er in Rijswijk jaarlijks honderden gedood worden, moet er iets gedaan worden aan de bevoorrading.  Ook hierom bekommert schrijfster Joy Kerklaan zich niet.

1 opmerking:

  1. Arend de Haan8 mei 2014 om 01:06

    Zozo, is dit het LEVENSREDDEND onderzoek wat men daar doet van onze miljoenen - jaarlijks - aan belastinggeld? [= oplichting!]

    Van welke subsidie dat hier niet voor gegeven is, werd dit onderzoek betaald? [= belastingfraude!]

    Zulk diergedrag kun je slechts bestuderen in de natuurlijke habitat van het dier; niet in een laboratoriumhuisvesting – die sowieso TOTAAL DRIE MAAL is betaald door de belastingbetaler (!) van onze spaarcentjes voordat er gebouwd ging worden – waartoe eerst klachten bij de inspectie moesten worden ingediend en oud-medewerkers (die op hoge posities werkzaam waren binnen het BPRC) uit de school over moesten klappen opdat hetzelfde geld (dat dus al aan iets anders was uitgegeven wat niet mocht) er nogmaals door onze overheid ingestoken moesten worden? [= valsheid in geschrifte]

    En wanneer deze aapjes niet terug willen in de binnenhokken, worden ze dan weer met heet water naar de binnenverblijven gespoten met brandwonden vandien!? Oh nee dat was “nooit gebeurd” toch? Oh ja toch WEL – want de Inspectie had daarom de heetwatervoorziening AFGESLOTEN! [= liegen tegen de media, overheid en het volk!]

    Nog meer miljoenen voor deze echte wetenschappers! Kom op met die poet! [/sarcasme]

    En maar roepen dat dierenvrienden gek en gevaarlijk zijn .. terwijl deze dierproefnemers op onwetenschappelijke basis ‘onderzoek’ doen om de volksgezondheid verder naar de [testikels] te helpen; het is daar een stel vivisectieactivisten die koste wat het kost hun miljoenen willen behouden voor behoorlijke salarissen — terreur op bestelling. Miljoenen per jaar gewoon weggegooid!

    Ondertussen steeds steeds meer dierproefnemers, wereldwijd, om wetenschappelijke redenen met het doen van dierproeven: omdat de uitkomsten een gevaar zijn voor onze volksgezondheid … deze gevaarlijke vivisectieterroristen zouden berecht moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen