Respect voor dieren

maandag 12 mei 2014

Het probleem 'vet'

Als ezelsbruggetje geldt: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = ok.

Verzadigd vet is verkeerd omdat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken. Kies vooral producten met weinig verzadigd vet. Hoe minder verzadigd vet je eet, hoe beter.

Onverzadigd vet is oké, want het verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. 
---

Een voedingsstof, die heel gevoelig is voor zuurstofoxidatie, is vet. Het wordt dan ranzig. Het meest gevoelig voor deze vorm van oxidatie is juist het gezonde, meervoudig onverzadigde vet!

Chemisch gezien is dit logisch. Meervoudig onverzadigd vet bevat meervoudige dubbele verbindingen (tussen sommige van de koolstofatomen). Hoe meer dubbele verbindingen, hoe kwetsbaarder het vet is voor oxidatie en het ontwikkelen van vrije radicalen.

Ook onze hersenen en ruggenmerg bevatten hoofdzakelijk meervoudig onverzadigd vet, dat dus evenzeer kwetsbaar is voor oxidatie. Het is dus zaak om voldoende antioxidanten binnen te krijgen om deze schade binnen de perken te houden!

dubbele binding (etheen)

2 opmerkingen:

  1. Nog niet zo lang geleden heb ik (naar ik meen in Trouw) gelezen dat het lulkoek is dat vrije radicalen gevaarlijk zijn en dat antioxidanten tegen kanker zouden beschermen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Antirimpelcrèmes zouden iets bevatten dat beschermt tegen vrije radicalen, maar je krijgt er geen rimpel minder door, zoals haargroeimiddelen ook niet helpen.

    BeantwoordenVerwijderen