Als ezelsbruggetje geldt:
verzadigd vet =
verkeerd, onverzadigd
vet = ok.
Verzadigd vet is verkeerd omdat het de kans op hart- en vaatziekten
vergroot. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten
stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken. Kies vooral producten
met weinig verzadigd vet. Hoe minder verzadigd vet je eet, hoe beter.
Onverzadigd vet is oké, want het verlaagt het cholesterolgehalte
in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
---
Een voedingsstof, die heel gevoelig is voor
zuurstofoxidatie, is vet. Het wordt dan ranzig. Het meest gevoelig voor deze
vorm van oxidatie is juist het gezonde, meervoudig onverzadigde vet!
Chemisch gezien is dit logisch. Meervoudig onverzadigd vet
bevat meervoudige dubbele verbindingen (tussen sommige
van de koolstofatomen). Hoe meer dubbele verbindingen, hoe kwetsbaarder het vet
is voor oxidatie en het ontwikkelen van vrije radicalen.
Ook onze hersenen en ruggenmerg bevatten hoofdzakelijk
meervoudig onverzadigd vet, dat dus evenzeer kwetsbaar is voor oxidatie. Het is
dus zaak om voldoende antioxidanten binnen te krijgen om deze schade binnen de
perken te houden!
|
dubbele binding (etheen) |
|
|
|
Nog niet zo lang geleden heb ik (naar ik meen in Trouw) gelezen dat het lulkoek is dat vrije radicalen gevaarlijk zijn en dat antioxidanten tegen kanker zouden beschermen.
BeantwoordenVerwijderenAntirimpelcrèmes zouden iets bevatten dat beschermt tegen vrije radicalen, maar je krijgt er geen rimpel minder door, zoals haargroeimiddelen ook niet helpen.
BeantwoordenVerwijderen