Respect voor dieren

maandag 4 maart 2013

Diane-35: ontwikkeld in proefdieren, èn getest!


Tien Nederlandse vrouwen mogelijk gestorven door Diane-35-pil

  • Het risico op klontervorming bij het gebruik van Diane-35 en zijn generieken is bekend. Het staat in de bijsluiter.

  • Komende week is er een Europees comité gepland waar de veiligheidsgegevens worden gecontroleerd. Een beslissing over een eventuele aanpassing van de indicaties bij de middelen wordt in mei verwacht.
  • Diane-35 en generieken worden vooral voorgeschreven tegen zware (therapieresistente) acne, overdreven haargroei of haaruitval. In bijvoorbeeld Frankrijk wordt er ook bijvoorbeeld lichte acne mee behandeld, en in sommige andere landen worden de middelen ook gebruikt als anticonceptiepil.
  • Er kan op Europees niveau beslist worden om maatregelen te nemen. Dat kan gaan van een aanpassing van de bijsluiter, over het beperken van het gebruik, tot het volledig uit de handel nemen.
  • De krant Trouw meldde zaterdag dat mogelijk tien Nederlandse vrouwen overleden zijn door het slikken van de Diane-35 pil. Dat concluderen ze op basis van gegevens van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
  • In januari overleed een gezonde vrouw aan een longembolie, nadat ze een aantal maanden Diane-35 had ingenomen. Na dat overlijden kreeg Lareb 97 nieuwe meldingen.
  • Bij die meldingen zaten ook negen sterfgevallen in 2011 en eerder, bevestigt Eugene van Puijenbroek van Lareb. Sinds de introductie van de Diane-35-pil, 25 jaar geleden, ontving Lareb 322 meldingen.
  • In Nederland slikken volgens Trouw ruim 161.000 vrouwen Diane-35 of een generieke variant met precies dezelfde werking.
  • In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat bekend werd dat daar de afgelopen 25 jaar vier vrouwen stierven na het gebruik van de pil. In Nederland mag de pil niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.

1 opmerking:

  1. Het was overigens al lang zo dat vrouwen met een verhoogde kans op trombose niet de anticonceptiepil mochten gebruiken. Met hormoonpreparaten tegen overgangsklachten is het ook uitkijken. Ik ken iemand die wegens trombose de pil niet meer mocht nemen en een spiraaltje kreeg; ondanks halfjaarlijkse controle door een vrouwenarts werd ze tweemaal zwanger. Ik ken trouwens ook een vrouw die ondanks secuur pilgebruik zwanger werd en na sterilisatie is zwangerschap ook mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen