Respect voor dieren

dinsdag 12 maart 2013

Genetische manipulatie en de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een initiatiefvoorstel ingediend dat van Amsterdam een gentechvrije zone moet maken. Gentechvrij houdt in dat er geen genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s) mogen worden geteeld. De Partij voor de Dieren is van mening dat het telen van ggo’s teveel risico’s heeft voor mens, dier, milieu en natuur.
 Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: ‘De wereld fungeert nu als een openluchtlaboratorium voor een experiment waarvan de afloop onbekend is. Aangetoond is dat ggo’s die resistent gemaakt zijn tegen het landbouwgif Roundup zorgen voor een sterke toename van gifgebruik. Ook brengen ggo’s de biodiversiteit in gevaar. Wij vinden daarom dat Amsterdam zich aan moet sluiten bij de duizenden gentechvrije zones die de EU nu telt.’
De Partij voor de Dieren benadrukt in het voorstel de risico’s van teelt van ggo’s voor mens, dier, milieu en natuur.
Johnas van Lammeren: ‘De toelatingsprocedure van de EFSA (European Food Safety Authority) kijkt niet naar langetermijneffecten van ggo-teelt. Wij doen dat wel. Een aantal van de ggo's die zijn voorgedragen voor toelating zijn resistent gemaakt tegen Roundup (werkzame stof: glyfosaat). Dit landbouwgif is zeer schadelijk voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Onderzoek toont aan dat de teelt van deze glyfosaatresistente gewassen aanzienlijke stijgingen in gifgebruik met zich meebrengt. Ook brengen ggo’s de biodiversiteit in gevaar. Dat moeten we niet willen in Amsterdam.’

Omdat de teelt van ggo’s nog altijd omstreden is, hebben zich in de EU inmiddels enkele landen en duizenden lokale overheden gentechvrij verklaard. Het voorstel van de Partij voor de Dieren zal op 10 april worden besproken in de gemeenteraad.

 ***

Commentaar

Gezien de bezorgheid voor de gezondheid van mens en dier, zoals blijkt uit bovenstaand bericht, heb ik Johnas van Lammeren gevaagd of de raad/fractie ook een beleid heeft op proefdieren, al of niet genetisch gemanipuleerd.

Het aantal proefdieren dat jaarlijks in Amsterdam misbruikt wordt, is niet bekend. De twee universiteiten alleen al zijn goed voor omstreeks 40.000 dieren; daarnaast zijn er nog diverse instituten zoals het Ned. Kankerinstituut (NKI), Sanguin (bloedbank), Tropeninstituut, Amsterdam Molecular Therapeutics, enz. die dierproeven uitvoeren.

Partijlid Johnas gaf er de voorkeur aan niet te antwoorden!
.

3 opmerkingen:

  1. Toen ik voorstelde om 'proefdieren' als onderwerp op het werkgroepprogramma van de pvdd A'dam te plaatsen, werd mij door het partijbureau onomwonden medegedeeld dat "dat geen nut had omdat er in Amsterdam geen sprake was van proefdieren". Nadat ik ze er fijntjes op gewezen had dat A'dam hier en daar nog wat universiteiten heeft staan... en er ook op sommige scholen dieren gebruikt werden, HEB IK OVER DIT ONDERWERP NIETS MEER VAN HET BUREAU GEHOORD !! ..EN BLEEF HET OORVERDOVEND STIL!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo was het destijds ook met Round-Up: nooit van gehoord. Dat is nu ineens speerpunt nu andere partijen daarin voor gaan. Een merkwaardige partij.

      Verwijderen