Respect voor dieren

maandag 11 maart 2013

Muizen niet geschikt ...

De ontwikkeling van medicijnen voor ontstekingsziekten is jarenlang gestremd. Eindelijk is er internationaal erkenning voor het onderzoek van immunoloog Bart Roep (foto).
 
 
Hij toonde aan dat de uitkomsten van dit medicijnonderzoek op muizen helemaal niets zeggen over de werking bij mensen. Het is heel goed mogelijk dat levensreddende medicijnen zijn afgekeurd omdat muizen daar niet goed op reageerden!

Miljarden aan onderzoeksgeld zijn verloren gegaan bij onderzoek naar ontstekingsziekten op muizen. Muizen zijn bestand tegen immense hoeveelheden bacteriën, die bij lichte besmetting al dodelijk zouden zijn voor mensen. Bart Roep publiceerde jarenlang over zijn onderzoek, dat nu pas in brede wetenschappelijke kring serieus wordt genomen.

Helaas is het wettelijk verplicht dat medicijnen eerst op muizen worden getest voordat ze aan mensen worden aangeboden. Dat betekent niet alleen dat grote aantallen muizen volkomen zinloos sterven als proefdier, maar ook dat de wetenschap door dit onderzoek een achterstand heeft opgelopen. Het meest schrijnende noemt Bart Roep dat mensen geholpen hadden kunnen worden met middelen die nooit zijn aangeboden omdat ze bij muizen niet werkten.

Dat het zo lang heeft moeten duren voordat zijn bevindingen serieus zijn genomen verklaart Bart Roep uit het feit dat muizen in dit soort onderzoek altijd als norm zijn genomen. Als een patiënt anders op een medicijn reageerde dan de muizen in het onderzoek, dan klopte er gewoon iets niet bij die patiënt. Er zijn heel veel wetenschappers die uitgaan van hun bevindingen bij muizen. Voor hen is het moeilijk te accepteren dat hun onderzoek misschien voor niets is geweest.

 In het radioprogramma Labyrint vertelt Bart Roep hier meer over.

Het artikel in PNAS heet: 
'Genomic responses in mouse models poorly mimic human inflammatory diseases'.

Besproken in The New York Times (February 11, 2013) als:
'Mice Fall Short as Test Subjects for Humans’ Deadly Ills'

"Yet there was always one major clue that mice might not really mimic humans in this regard: it is very hard to kill a mouse with a bacterial infection. Mice need a million times more bacteria in their blood than what would kill a person.

“Mice can eat garbage and food that is lying around and is rotten,” Dr. Davis said. “Humans can’t do that. We are too sensitive.”
 ***
 
N.B.
1. En het afweersysteem van ratten laat ze onbezorgd overleven in riolen!
2. Bart Roep roept dit al sinds 2004. Voor het Diabetes Fonds maakt dit allemaal niks uit...

1 opmerking:

  1. Mijn dierenarts was verontwaardigd dat er mensen waren die rustig medicijnen voor mensen aan hun hond of kat gaven, die er juist zieker door werd of er geen baat bij had.

    BeantwoordenVerwijderen