Respect voor dieren

zaterdag 16 maart 2013

Niko Koffeman en borstkanker

Sommige schrijvers hebben over geluk niet te klagen. Zo iemand is Maarten ’t Hart, geboren in 1944 in Maassluis. En wie werd uitgerekend daar geboren in 1958? Geloof het of niet: Niko Koffeman! Nu, daar weet ’t Hart wel raad mee.
 
Als jongeman bezorgde de schrijver op de zaterdagen brood bij de mensen aan huis. Dat ging toen nog met een bakkerskar, een grote bakfiets. De bak werd afgesloten met een klep. Het geval wilde nu dat in de Piet Heinstraat enkele bewoners waren overgegaan tot het…. Zevendagsadventisme. Die mensen namen aanstoot aan de verstoring van hun sabbatsrust door de bakkersknecht. Op onzachte wijze werd ’t Hart met kar en al de straat uitgewerkt.
Dat pikte de bakker niet, hij wilde zijn klanten daar kunnen blijven bedienen. De volgende zaterdag stelde hij zich met wat knechts verdekt op, en toen enige bewoners opnieuw de broodbezorging onmogelijk wilden maken, stormde de bakker met personeel de straat in. Groot tumult ontstond, en de politie moest erbij komen.
’t Hart introduceert daar aanwezig een klein bol ventje: Niko Koffeman!
 
Zoals bekend is deze Koffeman lid van dit kerkgenootschap. Hij heeft niet alleen zijn vrouw Antoinette Hertsenberg, maar zelfs ook Marianne Thieme, beiden oorspronkelijk rooms-katholiek, tot dit geloof bekeerd. ’t Hart spreekt er schande van en fileert de opvattingen van deze sekte op van hem bekende, degelijke wijze. Hij vermeldt als grappig detail dat de stichter op grond van de bijbel al berekend  had dat de ondergang van de wereld zou plaatsvinden op 22 oktober 1844. Maarten ’t Hart denkt deze Amerikaanse boer zich een weekje vergiste en de bijbel allicht verkeerd interpreteerde. Op 15 oktober 1844 werd namelijk Friedrich Nietzsche geboren…

Als lijstduwer van de Partij voor de Dieren trof ’t Hart deze latere, onvoorziene ontwikkeling bijzonder onaangenaam. En niet ten onrechte. Het is inmiddels wel gebleken dat de levensbeschouwing van Thieme doorklinkt in de ethische standpunten van de Partij. Berucht was de afwijzing door Thieme van de embryoselectie op verzoek van ouders van wie de vrouw een erfelijke aanleg  heeft voor borstkanker. Dat was in 2010. De leden van de Partij lieten het zich gewillig aanleunen. Gelukkig was de politiek wijzer.

***


Maarten 't Hart, Dienstreizen van een thuisblijver
Arbeiderspers 2011

18 opmerkingen:

  1. Het zijn niet alleen Zevende Dagsadventisten die embryoselectie afwijzen wanneer er in de familie borst- of darmkanker voorkomt. Hans Galjaard bv. is er ook tegen, omdat deze kankers te voorkomen zijn wanneer men weet dat iemand het gen in kwestie draagt en omdat over veertig jaar de geneeskunde ook verder is. Als je een embryo vernietigt wegens een borst- of darmkankergen, begeef je je op een hellend vlak dat naar de eugenetica voert. Naar mijn mening heeft de Partij voor de Dieren in deze kwestie de goede keuze gemaakt. Ik eindig met een gedicht dat ik hierover heb geschreven:

    Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst


    haar kind zal recht van lijf en leden zijn
    ja alles op een rijtje hebben
    het zal niet vallen op de levensweg
    die effen is en platgewalst

    het zal de handen niet openhalen
    aan dorens, want de rozen zijn gekweekt
    het zal nooit huilen van verdriet of vreugde

    ook kinderlevens zijn gekweekt
    zonder pijn en bloed van dorens

    en zonder troost van zoete geur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen veertig jaar. Het erfelijk belaste kind kan de borstkankergenen al doorgeven zodra het geslachtsrijp is, dus na ca. 16 jaar. En zo verder, tot in eeuwigheid. Vader en moeder worden bedankt.

      Verwijderen
  2. Afwijzing door Thieme van de embryoselectie op verzoek van ouders van wie de vrouw een erfelijke aanleg heeft voor borstkanker? DAT noem ik pas misdadig. Het is een misdaad tegen de mensheid als je GEEN embryoselectie toelaat (bij erfelijke aandoeningen weliswaar!). stel: een familie waar de ziekte van Huntington voorkomt. Als het er embryoselectie plaatsvindt dan kan deze vreselijke ziekte uitgeroeid worden op 1 of 2 generaties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thieme kleedde haar afwijzing wel diplomatiek in: ze wenste "eerst meer onderzoek". Ze was bang voor "hellend vlak". Met dat soort kolder kwam de Partij voor de Dieren terecht in het kamp van de steile orthodoxen (SGP). Waar het enige recht van de vrouw het aanrecht is - had de Hoge Raad daar geen stokje voor gestoken.

      Verwijderen
  3. De bakkersknecht werd hardhandig duidelijk gemaakt te vertrekken uit de Piet Heinstraat in Maassluis, omdat hij volgens de in die straat wonende Zevendagsadventisten de zaterdagse sabbatsrust zou verstoren.
    De bakker(knecht) zou met zijn werkzaamheden, namelijk het bezorgen van het dagelijkse brood ofwel levensbehoefte voor de mensheid !! , dus aanstoot geven aan een religieuze overtuiging die de zaterdag/sabbat als opgelegde 'rustdag' aanbidt....
    ...en dat is blijkbaar zó verwerpelijk in de ogen van de Zevendagsadventisten dat men meent zich het recht aan te kunnen meten om een hardwerkende bakker hardhandig en met veel (zelfs politie) tumult uit de straat te bannen.
    Geen enkele vorm van verdraagzaamheid dus van de kant van die 'kerk'.

    En wat doet de partij voor de dieren ??... de partij die zoals we allen weten 'geregeerd' wordt vanuit het centrale 'rovershol ' olv. de enige en oppermachtige heer Koffeman... die partij houdt haar congressen ALTIJD op ZONDAG!!!

    Logisch, zal men denken, want zaterdag is hun sabbatdag.
    Maar het toont wel heel duidelijk hun totale gebrek aan respect voor partijleden die niet van die 'kerk' zijn, maar toevallig wel gelovige Hervormden, Gereformeerden en/of Rooms Katholieken zijn.

    Die moeten dan maar wél hun principes opzij zetten en op hun zondagse rustdag een partij voor de dieren congres bezoeken !!??
    Met hun standpunt over de zondagsrust wordt dus geen enkele rekening gehouden.
    Over verdraagzaamheid en respect gesproken. !!!!

    Overigens...kan iemand mij uitleggen waarom lokale bestuurders van deze partij niet benaderbaar zijn via een gewoon email adres? Alles loopt via het partij/politburo ...terwijl alle raadsleden, wethouders etc. van andere partijen heel gewoon via een emailadres te bereiken zijn...het toont weer de werkwijze van deze partij .

    Doet me toch aan al die andere (activistische) groeperingen denken, die ook zo in de anonimiteit werken... en die ook zo onverdraagzaam zijn tegenover andersdenkenden.

    Typisch weer het totale gebrek aan transparantie waar deze partij van begin af aan al mank aan gaat.

    Maar goed. .. het is nu inderdaad zondag en om dan maar even in kerksfeer te eindigen:

    ...Hij die onverdraagzaamheid zaait, zal onverdraagzaamheid oogsten !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als men weet dat een meisje het borstkankergen heeft, kan men haar geregeld controleren. Een vraag indertijd was of je een embryo mag laten uitgroeien als je weet dat het op veertigjarige leeftijd kanker krijgt. Erfelijkheidsdeskundige Galjaard vond van niet, o.a. wegens de vooruitgang van de geneeskunde. Bij de ziekte van Huntington werd al toestemming gegeven voor embryoselectie. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen geen kinderen te krijgen als deze ziekte in je familie voorkomt. Het antifeminisme van de SGP heeft niets met embryoselectie te maken. Verder mogen katholieken op zondag alles doen, dus ook naar een partijcongres gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1. Met controleren voorkom je kanker niet.
      2. Het is waar dat je kunt afzien van kinderen krijgen of kiezen voor adoptie.
      Maar Thieme c.s. staan een andere keuzemogelijkheid NIET toe, t.w. de keuze voor selectie van je eigen embryo!

      Gelukkig heeft de politiek in meerderheid anders beslist en laat de ouders vrij in hun keuzen.

      Maar de tweedekamerfractie van de Partij voor de Dieren is niet gecorrigeerd, noch door de leden (of ledenraad) noch door het partijbestuur.

      Verwijderen
  5. Men leze: erfelijkheidsdeskundige Galjaard vond van wel. Je mag een embryo met een kankergen dus laten uitgroeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Erica:..'Verder mogen Katholieken alles doen, dus ook naar een partijcongres gaan'...

    Met alle respect Erica, het gaat er niet om dat Rooms Katholieken dat wel of niet MOGEN!...het gaat erom dat deze partij vanuit hun eigen geloofsovertuiging GEEN enkele rekening houdt met andersdenkenden/geloven!

    ...En 'geloof mij: er zijn nog wel degelijk religieuze overuigingen in Nederland, die vanuit hun geloof de zondag als rustdag beschouwen en dus vanuit hun geloofsovertuiging NIET naar een 'aards' partijcongres gaan.
    Éen oprecht Gereformeerde zal zich zeker niet op zondag met aardse zaken bezighouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met controleren kun je verdacht weefsel verwijderen. De aarzeling ten opzichte van embryoselectie heeft te maken met eerbied voor het leven. De Partij voor de Dieren heeft eerbied voor het leven van dieren en propageert daarom plantaardige voeding. Wie eerbied heeft voor het leven van dieren, hoort ook eerbied te hebben voor het leven van mensen en dus heel terughoudend te zijn met embryoselectie. Waarom zou iemand met aanleg voor kanker geen recht op leven hebben? Wat partijcongressen op zondag betreft het volgende. De meeste mensen moeten van maandag t/m vrijdag werken en op zaterdag hun boodschappen doen. Nog niet lang geleden gingen alle winkels om zes uur dicht en waren er in veel gemeenten en wijken geen koopavonden. De Pacifistisch Socialistische Partij, waarvan ik lid ben geweest en waarin veel protestanten actief waren, hield de congressen ook 's zondags.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De boodschap komt blijkbaar niet over bij je, Erica. Het gaat hier niet om het feit of andere mensen/kerkgangers wel of niet iets MOGEN vanuit hun religieuze opvattingen!....

    Het gaat hier om het ONTBREKEN van RESPECT van deze partij voor andere overtuigingen, door de zondag als gewone werkdag te beschouwen terwijl dat voor velen niet zo is.

    Bovendien was de PSP wel een andere partij dan bijv. het CDA, CU, SGP....die houden hun partijcongres niet op zondag !
    De protestanten die lid van waren van de PSP hadden daar blijkbaar geen moeite mee...
    Maar er zijn ook nog andersdenkenden Erica...en dáár heeft de pvdd GEEN boodschap aan.
    De wereld is groter dan die om jou heen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mensen die op zondag geen partijcongres willen bijwonen, willen ook op zondag geen boodschappen doen. Als er geen koopavond in je buurt is en je hebt geen auto, kom je vast te zitten. Denk daar ook eens aan, Fransisca.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. I give up, Erica....je wilt of je kunt het niet begrijpen... nou haal je de koopavond er weer bij!!????
    Een dergelijke logica ontgaat mij en kan ik niet meer aan !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Rustig overlezen wat Erica heeft geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Arielle....Ik denk dat uw advies beter aan Erica besteed zou zijn.
    Ik heb het nl. over RESPECT (ofwel het gebrek aan) van de ene mens voor de andere mens als het om geloofsovertuigingen en de sabbat/zondagviering gaat.

    Daar hoef je naar mijn mening niet het hele dagelijkse leven van koopavonden, boodschappen doen en het niet hebben van auto's bij te halen.
    Vroeger waren er ook geen koopavonden en ik heb nog nooit vernomen dat daardoor mensen zijn omgekomen...
    Dat de mensen moeten werken van maandag tot vrijdag klopt, maar dat is niet anders dan vroeger (toen men zelfs ook nog op zaterdag moest werken).
    ... dus waar gaat dit over!? Ik begrijp echt niet wat dit alles te maken heeft met mijn boodschap: RESPECT !.

    RESPECT daar ontbreekt het o.a. bij de pvdd ten enenmale aan....(nog afgezien van de zondagse congressen heeft de partij de grootste minachting en GEBREK aan RESPECT getoond ten opzichte van vele keihard werkende vrijwilligers die de pvdd in het zadel hebben geholpen).

    RESPECT voor elkaar !! is mijn boodschap en niet of mensen wel of niet iets mogen en/of kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Even nog ter verduidelijking:
    ...dat GEBREK aan RESPECT is al begonnen bij de bakkersknecht in Maassluis !
    Hij werd nota bene uit de straat verbannen !! door Zevendedagsadventisten omdat het zaterdag was...hun sabbat.
    ..en het is nooit meer goed gekomen: zie het gebrek aan RESPECT van de pvdd voor anderdenkenden ofwel zondagvierende gelovigen die mogelijk zomaar lid van deze partij zouden kunnen zijn !!

    DAT is mijn verhaal...de rest is overbodige ballast.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Feit is dat de meeste mensen een congres op zondag beter uitkomt dan op zaterdag. Overigens is het hoofdthema van deze discussie de embryoselectie. M.i. is in vitro fertilisatie een onding: mensen spelen voor God en beslissen welk kind in wording mag leven en welk niet; vaak leidt IVF tot het ontstaan van vijf embryo's en worden er drie weggegooid. Natuurlijk is het te zwaar om vijf baby's tegelijk te krijgen. Uit eerbied voor het leven kan de IVF naar mijn mening beter worden afgeschaft.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik lees hier 2 'hoofd'thema's, Arend: de embryoselectie, en de onverdraagzaamheid van de Zevendedagsadventisten (daar begint Barend nl. mee).
    En dat laatste vond ik dermate weerzinwekkend dat ik daar even op wilde reageren (met alle gevolgen van dien !)....
    Ik zie overigens ook een 'parallel' in deze 2 thema's : bepaalde 'baby's/levens ' dreigen te worden uitgebannen, zoals de bakkersknecht uit de Piet Heinstraat in Maassluis door deze 'gelovige zevendedagsadventisten' werd uitgebannen !!

    Verder ben en blijf ik van mening dat deze partij vanwege HUN eigen geloofsovertuiging op zaterdag hun congressen organiseren en niet omdat zij zo ruimdenkend zijn om rekening te houden met de zondagse 'vrije tijd' van andersdenkenden.

    BeantwoordenVerwijderen