Respect voor dieren

vrijdag 29 maart 2013

Dierproef & samenleving (Brown Dog)


.

Dierproeven en maatschappij 

Hoewel  ik niet de indruk heb dat Amanda Kluveld veel gevoel voor dieren heeft, is het wel  een dankbaar studieobject voor deze historica, de verhouding mens-dier. Zo geeft ze een gedetailleerd beeld van een strijd tegen de vivisectie in Londen aan het begin van de vorige eeuw. Deze strijd spitste zich toe op een bruine terriër, die onverdoofd werd opengesneden, terwijl een nog niet geheelde wond en littekens zichtbaar waren van vorige experimenten. De rechtszaak daarover, die internationale aandacht kreeg, ging echter verloren en de onderzoeker kreeg zelfs een schadevergoeding toegekend wegens laster.
De strijd ging uiteraard door. De antivivisectiebeweging zamelde geld in voor een bronzen beeld ter nagedachtenis aan de Brown Dog (foto). Dit werd in 1906 geplaatst: een drinkfontein met bovenop het beeld van een terriër en onderaan een bakje waar honden water uit konden drinken. Bij de onthulling sprak onder andere George Bernard Shaw.

Opschrift:
In memory of the brown terrier dog done to death in the Laboratories of University College in February 1903, after having endured vivisection. Extending over more than two months and having been handed over from one vivisector to another till death came to his release.
Also in memory of the 232 dogs vivisected at the same place during the year 1902.
Men and women of England, how long shall these things be?
***
Het monument gaf echter jarenlang aanleiding tot rellen tussen voor- en tegenstanders. Voor studenten en onderzoekers was het beeld een steen des aanstoots, zodanig dat het uiteindelijk 24/7 door de politie bewaakt moest worden. Dat werd te kostbaar; de gemeente gaf het op en liet het beeld weghalen in maart 1910.
Pas in 1985 werd een nieuw beeld geplaatst, echter artistiek een zwakke kopie, en op een andere plaats. De oorspronkelijke tekst werd wel weer aangebracht en uitgebreid. De laatste zinnen zijn:
In 1903, 19.084 animals suffered and died in British laboratories.
During 1984, 3.497.355 animals were burned, blinded, irradiated, poisoned and subjected to countless other horrifyingly experiments in Great Britain.

Ter vergelijking: in 1984 viel in Nederland ongeveer 1.300.000 dieren dit lot ten deel. Voorwaar geen kruimelwerk.
***
Wat de geschiedenis illustreert is de constante spanning in een samenleving die dierproeven toestaat. Voor welk doel ook: mishandelen en martelen passen niet in een beschaafde samenleving. De overheid dient een uitgebreid inlichtingenapparaat  in stand te houden teneinde het verzet tegen dierproeven te beheersen.
Nochtans is zowel het burgerlijk als het politiek verzet blijvend maar onvoldoende. Dat is de reden dat de politici zich in meerderheid geen inspanning getroosten om uit deze impasse te komen. Heel duidelijk blijkt dat uit de opstelling van de verschillende politieke partijen  in ons land tegenover drie recente moties in de Tweede Kamer. Regeringspartij VVD spant de kroon en wijst – als enige – alle drie af, zelfs de meest onbenullige.
 ***
Lit.:
Amanda Kluveld, Mensendier (Arbeiderspers 2009); nog uitvoeriger het lemma over de Brown Dog affaire op wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Dog_affair

3 opmerkingen:

  1. Laten we niet vergeten dat vissen voor de buikvulling van de mensen ook vaak levend worden opengesneden. Het is allemaal ellendig. Ik herinner mij een opmerking op dit blog van Marijke van de Vissenbescherming: "Als je in Nederland met een hond of kat zou doen wat met vissen wordt gedaan, dan wordt je voor de rechter gesleept." Verder blijkt dat de PVV een zwalkend beleid voert als het om dieren gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er worden veel zebravisjes voor dierproeven misbruikt.

    BeantwoordenVerwijderen