Respect voor dieren

dinsdag 30 april 2013

Dierenrechtenactivisme (2012)




In 2012 is de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), ondanks een sinds enige jaren gematigder koers, gestart met een campagne tegen een nieuw dierproeven­gerelateerd project: de Landerd Campus in Schaijk. Vanaf de start verwees ADC zelf naar haar succes in 2008, toen een identieke campagne leidde tot het stoppen van het project ScienceLink in Venray. ADC startte destijds met openbare manifestaties aan de poort en e-mailacties, waarbij een deel van de berichten als bedreigend werd ervaren.
 
Als intimiderend werd ook de verstoring ervaren van een seminar/zakendiner van onderzoekers en uitvoerders van dierproeven; enkele deelnemers deden aangifte van bedreiging met home visits.

Het deels anarchistische Respect voor Dieren (RvD) heeft in 2012 de campagne geïntensiveerd tegen Air France/KLM en andere luchtvaartmaatschappijen, betrokken bij het transport van apen. De acties richten zich tegen transport van apen voor de Europese dierproefindustrie.

Naast intimiderende lawaaiacties bij diverse vestigingen van KLM en andere bedrijven heeft de actiegroep in enkele gevallen het werk van KLM-medewerkers verstoord.

De campagne van RvD werd in de loop van 2012 verstoord door een uitspraak van de rechter. Twee kopstukken mogen vanwege een internationaal onderzoek naar home visits, brandstichtingen en chantage in buurlanden worden uitgeleverd aan het Verenigd Koninkrijk.

RvD-actievoerders die zich Stop Huntingdon Animal Cruelty-Nederland (SHAC-NL) noemen, hebben hit-and-run-acties uitgevoerd bij farmaceutische ondernemingen als protest tegen het gebruik van proefdieren.
 
De AIVD heeft afgelopen jaar voorlichting gegeven aan de beveiligingsafdelingen van de verschillende instellingen die doelwit (kunnen) zijn van dierenrechtenextremisten om hun weerbaarheid te verhogen.

Rob Bertholee
Hoofd Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
Jaarverslag 2012
 
***

Commentaar

1. Ik was bij een demo in Schaijk, op een verlaten terrein voor lege hokken. Er was, buiten Bertholee zelf (foto), één politieman aanwezig. Was dit 'bedreigend'? 'Intimiderend'?
Het was in werkelijkheid een uiterst tamme bedoening.
 
2. RvD: "d e e l s  anarchistisch". Nou dat valt alweer mee! (of tegen?!)
 
3. "intimiderende lawaaiacties bij diverse vestigingen van KLM".
Komt Bertholee wel eens bij acties in Parijs? In Londen / Brussel / Milaan? enz. Oordopjes meenemen! Over intimidatie gesproken.
Van "verstoring van het werk van KLM-medewerkers" - "in enkele gevallen" (sic) - heb ik niks gemerkt tijdens de acties waaraan ik deelnam.
 
4. Hoe kan het dat EDEV niet genoemd wordt? Wordt dat niet meer serieus genomen?! Acties, inclusief een juridische procedure, tegen Hartelust, de apenhandelaar in Tilburg? Acties voor het Biomedisch Primatencentrum in Rijswijk?
 
6. Kan de AIVD  svp. c o n c r e t e r  zijn en man en paard noemen? Al was het maar in een bijlage. Tenslotte gaat het over het achter ons liggende jaar 2012. Oncontroleerbare beschuldigingen en verdachtmakingen rondstrooien is makkelijk, dat kan iedereen. Ik heb sterk de indruk dat voor de tekst (mede) een beroep gedaan is op de stichting (Mis)Informatie Dierproeven. Nou, dan weet je het wel.

Conclusie
Niet anders kan geconcludeerd worden dan dat er ook in 2012 heel vredig actie gevoerd werd. Het land is niet in gevaar geweest. Je kunt je zelfs afvragen hoever de taak van de AIVD zich eigenlijk uitstrekt, als zij zich ook met allerlei particuliere instellingen gaat bezighouden. Zoekt zij misschien werk?

De bezuiniging die de minister op de dienst aangekondigd heeft, valt in dit licht te begrijpen.

Zeker als je het tekstje uit het jaarverslag afzet tegen het geweld waarmee tegen proefdieren opgetreden wordt. Het aantal dierproeven neemt immers al vele jaren niet meer af, eerder toe. Het aantal dierproeven in 2011 bedroeg 589.853. Dit zijn 14.575 dierproeven (2,5%) meer dan er in 2010 geregistreerd waren. Meer dierproeven zijn o.a. uitgevoerd met varkens en wilde vogels. Dierproeven op genetisch gemodificeerde dieren zijn met 1,6% gestegen. Enz.

2 opmerkingen:

  1. Waarom worden de werkelijke criminelen, dus diegenen die de dierproeven uitvoeren en er opdracht voor geven niet opgepakt en in de bak geslingerd?? Dat zou rechtvaardig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piet van Vliet1 mei 2013 om 16:41

    Doorgaan met de strijd!

    BeantwoordenVerwijderen