Respect voor dieren

donderdag 10 juli 2014

HIV - Aids

.Bij een Amerikaans meisje dat genezen zou zijn van hiv, is het virus dat aids veroorzaakt toch weer geconstateerd. 

Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten donderdag bekendgemaakt. Het kind, bekend als de 'Mississippi baby', is inmiddels vier jaar. Ze werd in 2010 in een kliniek in Mississippi geboren. Het meisje kreeg als baby een zeer vroege behandeling tegen hiv. Na achttien maanden behandeling verdween ze uit het vizier van de artsen. Maar na haar terugkeer werden het virus of sporen daarvan niet meer gedetecteerd. Ze heeft twee jaar geen virusremmers gehad.

 ***
Twee hiv-patiënten waarbij het virus maandenlang leek verdwenen na een beenmergtransplantatie, blijken toch niet te zijn genezen door de behandeling. 

De twee mannen werden deze zomer 'virusvrij' verklaard nadat ze een beenmergtransplantatie hadden ondergaan wegens lymfoom, een vorm van kanker die het beenmerg onherstelbaar kan aantasten. Onlangs keerde het virus echter terug bij beide patiënten, die al waren gestopt met het slikken van antivirale middelen. Dat hebben hun behandelaars bekendgemaakt op een conferentie over hiv in Miami.

De twee patiënten zijn inmiddels weer begonnen met het innemen van medicijnen die het virus onderdrukken. Ze verkeren, ondanks het feit dat ze niet zijn genezen, in goede gezondheid. Waarschijnlijk is het virus nooit helemaal verdwenen uit hun lichaam, ook al suggereerden de uitslagen van verschillende medische testen dat wel. "Door dit onderzoek hebben we ontdekt dat het hiv-reservoir in het lichaam dieper en hardnekkiger is dan tot nu toe bekend was en dat de huidige methodes om hiv op te sporen niet voldoende zijn om ons te vertellen of de terugkeer van het virus mogelijk is", verklaart hoofdonderzoeker Timothy Heinrich op Nature News.

Eerder werd gespeculeerd dat de mannen mogelijk genezen waren, omdat de cellen van getransplanteerde organen vaak lichaamseigen immuuncellen aanvallen en vernietigen. De wetenschappers hoopten dat de beenmergtransplantatie er op die manier voor had gezorgd dat alle met hiv besmette cellen waren verdwenen uit het lichaam van de patiënten. De conclusie dat de mannen toch niet zijn genezen noemt onderzoeker Heinrich volgens de New York Times "teleurstellend, maar wetenschappelijk overtuigend".

***
De Amerikaan Timothy Brown wordt beschouwd als de eerste persoon ter wereld die is genezen van hiv. Bij hem verdween het virus na een beenmergtransplantatie in 2008. Het donororgaan bleek later afkomstig van een persoon die resistent was tegen het hiv-virus. De donoren van de twee mannen waarbij het virus is teruggekeerd, zijn niet resistent tegen hiv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten