Respect voor dieren

maandag 14 juli 2014

Leverontsteking

Leverontsteking

Projectleider:  Shiri-Sverdlov, R. Dr. – Universiteit Medisch Centrum, Maastricht

Start: 1 augustus 2012

Oorspronkelijke titel project: Modulating intracellular cholesterol trafficking in Kupffer cells as a crucial tool to inhibit hepatic inflammation.

Samenvatting

Het aantal mensen met een vetstapeling in de lever (leververvetting) neemt ernstig toe. Een deel van deze mensen zal hierdoor een leverontsteking ontwikkelen (Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH). Omdat de vette lever en de ontstoken vette lever vaak niet worden  opgemerkt, wordt de diagnose meestal te laat gesteld. De lever is dan al ernstig beschadigd. Er bestaat nog geen specifieke therapie voor deze aandoening.

De ontsteking speelt zich hoofdzakelijk af in een bepaald soort cellen in de lever, de Kupffer cellen. Eerder onderzoek in muizen heeft laten zien dat de leverontsteking ontstaat als de Kupffer cellen worden geactiveerd door cholesterolrijke voeding. Bovendien is aangetoond dat de wijze van cholesterol opslag in de Kupffer cellen een belangrijke rol kan spelen tijdens het ontstekingsproces.

Dit project richt zich op de vraag welk mechanisme de precieze oorzaak is van de leverontsteking. Er wordt gebruik gemaakt van een muismodel dat een verhoogde cholesterol spiegel heeft. Via een beenmergtransplantatie kunnen alle witte bloedcellen en daarmee ook de Kupffer cellen in dit model vervangen worden door cellen die een genetische verandering hebben in hun cholesterol huishouding. Op deze manier kan het effect van de cholesterol stapeling in de Kupffer cellen bestudeerd worden. En ook hun bijdrage aan het ontstaan van NASH. Dit kan nieuwe aanknopingspunten opleveren voor de diagnostiek, preventie en therapie van NASH. 

***


Vragen aan de Maag Lever Darm Stichting

1. Bent u met mij eens dat een levend wezen geen 'model' is? Een patiënt net zo min als een muis? Kwestie van respect? 
2. Volgende maand is het twee jaar geleden dat dr. Shiri-Sverdlov onderzoek begon aan Kupffercellen. Hoe ver is het hier nu mee: zijn er (tussen) rapportages geweest? Wanneer ongeveer kan het eindverslag tegemoet gezien worden? 
3. Worden de kosten van dit onderzoek bekendgemaakt, zowel in materiële, financiële zin als in immateriële: het aantal levens van proefdieren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten