Respect voor dieren

vrijdag 17 oktober 2014

Hokjesman over dieractivisme

.
De Hokjesman maakte een zeldzaam goede tv-uitzending over dierenvrienden.
Met verschillende hoogtepunten, en maar één dieptepunt. Dat was tegen het eind, met de beruchte Simon Rozendaal (Elsevier). Die het waagde te beweren dat kippen en pelsdieren zo’n goed leven hebben. Dieren die we even eerder onder erbarmelijke omstandigheden in de bio-industrie gezien hadden. Maar, was Rozendaals ultieme verweer: “ze hebben het beter dan in Brazilië.”
Dat sommige dieren in ons land het (iets) beter hebben dan voorheen moest Rozendaal toegeven; dat schreef hij toe aan “voortschrijdende beschaving.”

Uiteraard passeerden verschillende clichés weer de revue.  Zo mag je blijkbaar niet overtuigd zijn van je eigen, morele gelijk. Want dat kan anderen aanstoot geven!

En: het gaat te ver om diermisbruik te vergelijken met de concentratiekampen, zoals Coetzee (Nobelprijs) voor het eerst deed, en daarna in eigen land Robert Long. 
Erno Eskens (PvdD) hield zijn rug recht, zij het op het nippertje.

“Het heeft geen zin om nertsen te bevrijden en vrij te laten.” Dit clichéverwijt werd heel goed weerlegd door een mij onbekende activist.

269 Life-groep vergeleek vlees eten terecht met het verkrachten van vrouwen. “Omdat het zo lekker is.”

De schande van de kinderboerderij kwam zelfs even voorbij, aangedragen door Geoffrey Deckers (EDEV).

Helaas werd aan de proefdierindustrie weer marginaal aandacht besteed. Dat onderwerp was voor de Hokjesman blijkbaar toch een brug te ver.

***
 

6 opmerkingen:

  1. Je ergert je aan het optreden van Simon Roozendaal in de uitzending van de hokjesman.

    Ik denk dat Schaap met de scene een vergelijking wilde maken met de Duitse officieren die op Bevrijdingsdag in 1945 schoten op feestvierende Amsterdammers.

    Aan de ongemakkelijke manier waarop Roozendaal keek in de camera vermoed ik dat hij deze onderhuidse sneer dondersgoed begreep.

    Het tekent voor mij de vakmanschap van Schaap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Denk dat u gelijk heeft.

      Rozendaal kwam er – in de montage? – niet best vanaf.

      Verwijderen
  2. Inderdaad de uitspraak,dat kippen hier beter behandeld worden dan b.v. in Brazilie, wil nog niet zeggen, dat wij goed met dieren omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede uitzending .
    Simon Roozendaal zet zich zelf hier wel erg voor schut, met zijn totaal niet relevante en domme opmerkingen ! En profileert zich als een pedante beterweter met absoluut niet steekhoudend commentaar !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen Roozendaal zei dat de lichte verbetering in de behandeling van dieren het gevolg was van voortschrijdende beschaving, zei Schaap: "En van het dierenactivisme". Toen drong het tot Roozendaal door dat Schaap sympathie had voor het dierenactivisme. Er is wel degelijk gezegd dat dierproeven martelingen zijn. Het nachtelijke bezoek aan de konijnenfokkerij zal menigeen de ogen hebben geopend. Sterk was de begrafenis van een van de dode konijnen uit de vleesindustrie op het dierenkerkhof. Dat je beter ook geen kunstleren schoenen kunt kopen omdat deze op echt leer lijken, zette mij aan het denken. Vleesvervangers heb ik allang onzin gevonden. Het inconsequente van vegetarisme ten opzichte van veganisme werd aan de kaak gesteld. Ondanks de ernst van het onderwerp ook een uiting van humor van Michael Schaap, die zei dat tijdens het bezoek aan veganistische dierenactivisten de sojamelk rijkelijk vloeide.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De emeritushoogleraar anesthesiologie Bob Smalhout vergeleek de bio-industrie ook met concentratiekampen.

    BeantwoordenVerwijderen