Respect voor dieren

dinsdag 6 september 2016

Einde aan dierproeven



Herhaling!
Welke mogelijkheden ziet u om dierproeven af te bouwen?


De staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam heeft als ambitie om Nederland in 2025 wereldleider proefdiervrije innovaties te laten zijn. Van Dam heeft het NCad gevraagd om een afbouwschema van dierproeven op te stellen. Hij wil daarbij dat concrete doelen worden benoemd zoals het uitfaseren van wettelijk voorgeschreven toxiciteitstesten in de komende tien jaar. In het totaalplan moeten alle relevante facetten zijn opgenomen om afbouw en uitfasering van dierproeven te realiseren. Het NCad vindt het allereerst  van groot belang om inzicht te krijgen in onderzoeksgebieden waar mogelijkheden liggen, maar ook voor welke domeinen de afbouw van dierproeven op dit moment niet realistisch is.

De adviesaanvraag heeft in het werkveld heel wat reuring veroorzaakt. Vragen als ‘heeft het NCad haar realiteitszin verloren?’ en ‘hebben jullie wel voldoende voeling met je achterban?’ tot opmerkingen zoals ‘dit is absoluut onmogelijk’ en ‘Nederland zal volstrekt geïsoleerd raken’. Dierenbeschermingsorganisaties bleven stil.

We zijn aan de slag gegaan met als eerste doel zoveel mogelijk ideeën en suggesties te verzamelen. In een tweetal werkateliers werden de deelnemers (denkers) van binnen maar vooral ook van buiten het onderzoeksveld nadrukkelijk gevraagd ‘out of the box’ te denken en perspectieven en scenario’s te schetsen die bij kunnen dragen aan een toekomst zonder dierproeven. De oogst van deze twee bijeenkomsten zal de basis moeten gaan leveren voor de richting en het raamwerk van deel 1 van ons advies. Want, ja, het NCad en haar Ondersteunend Bureau pakken het doordacht aan: er zal zeker een deel 2 komen!

Wat mij persoonlijk nog wel wat zorgen baart is de neiging om te zeer te focussen op nieuwe technologieën die dierproeven in bepaalde onderzoeksgebieden mogelijk kunnen gaan vervangen. Met andere woorden: stukjes van de puzzel vervangen door nieuwe stukjes zodat de afbeelding goed zichtbaar blijft, in plaats van een geheel nieuwe puzzel met een nieuwe, aantrekkelijke en kleurrijke afbeelding. Naar mijn mening moeten en zullen sociale, humanitaire en ethische afwegingen sleutelbegrippen gaan worden. Ik ben dan ook erg blij dat het NCad lid dat de trekker is van dit project tevens ethicus is. Het is bij haar in goede handen!

Het NCad wil graag voor dit advies ook relevante, constructieve en originele ideeën en suggesties uit de samenleving ontvangen. Daartoe roepen we iedere geïnteresseerde  op  om ons te laten weten welke (on)mogelijkheden u ziet om dierproeven af te bouwen. U kunt dat doen door te reageren op dit blog, maar dan is het aantal tekens wel beperkt tot 2000. Als u meer tekens nodig heeft dan kunt u ons uw suggesties ook mailen via NCad@minez.nl. We zijn benieuwd naar uw inbreng!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten