Respect voor dieren

donderdag 8 september 2016

Ver. tegen de Kwakzalverij



In de krant van 2 september schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) maar weer eens een parmantig stukje tegen de ‘kwakzalverij’. Bedoeld wordt de alternatieve geneeskunde en aanleiding zijn een paar ingezonden teksten in deze krant. Vanzelfsprekend voor deze Vereniging deugt er niets van alternatieve geneeskunde, dat is allang allemaal ‘bewezen’, maar ja, de mensen zijn ziek en dom en willen maar niet luisteren. Het heil is alleen te vinden bij de reguliere geneeskunde, ‘evidenced based’.

Op dit puberale eigen gelijk is het nodige af te dingen. Wat de VtdK niet wil accepteren is dat de medische wetenschap, en zeker de geneeskunde, geen exact vak is. Er wordt in de geneeskunde helemaal niks ‘bewezen’. Bewijzen gebeurt op z’n hoogst in het laboratorium, onder heel speciale condities. Maar  de alledaagse praktijk van de geneeskunde staat daar ver vanaf. Dat kan iedere dokter je vertellen.

De VtdK zou niet zo antipathiek zijn als ze minder betweterig en meer genuanceerd te werk zou gaan. Kritiek op alternatieve geneeswijzen is prima maar uitsluitend daarop de pijlen richten maakt ongeloofwaardig. Eén voorbeeld van de website van de Vereniging: “Humbug is het, de helende werking van paardrijden voor autistische kinderen.” Daar sluit ik me graag bij aan. Mar tegelijk: wat biedt de reguliere geneeskunde deze kinderen? Genezing? Dacht het niet.

Bron: ‘Niets meer dan placebo-effect’; Cees Renckens en Frits van Dam, Vereniging tegen de Kwakzalverij. Trouw 2 september 2016, blz. 22.

Ingezonden aan Trouwredactie. Geweigerd.

2 opmerkingen:

  1. Volledig eens.

    Ik heb ook al meerdere malen de anti-kwakzalvers zelf bekritiseerd om hun blinde vertrouwen in de 'reguliere geneeskunde' die voornamelijk gericht is op symptoombestrijding en bovendien allesbehalve effectief is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De simpele rechttoe-rechtaan redenering die zij hanteren, is geschikt om (eenvoudige) mensen te imponeren.
      Zo onbehoorlijk m.i. dat je ze meteen gaat verdenken van ‘broodnijd’.
      Ze krijgen helaas veel te weinig tegenspraak,
      nu houdt Trouw ze weer de hand boven het hoofd.

      Verwijderen