Respect voor dieren

dinsdag 27 september 2016

Kwakzalverij, wat is dat?



Mijn klacht resp. verzoek is bij Trouw nog steeds in behandeling. (wegens ‘verhuizing’?) Twee artikelen in dat blad – in 14 dagen – die positieve aandacht gaven aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), werden afgedrukt, maar mijn bescheiden kritische bijdrage wacht nog altijd op plaatsing.

Intussen is er toch nog wat gebeurd, met name in de NRC. Er verscheen een interview met prof. Margry (etnologie), terwijl Frits Abrahams hieraan een van zijn koldercolumns wijdt. Van goed niveau is wel de column van Rosanne Hertzberger, die aan dit onderwerp raakt. Het zal nog wel even doorgaan, hoop ik.

Margry zet zich af tegen die Vereniging (VtdK), die “hooghartig het eigen gelijk blijft ventileren en koesteren.” Margry: “Het overgrote deel van de mensen die gebruikmaken van alternatieve geneeswijzen, heeft vage pijnklachten die niet weggaan. Maar ook mensen met huidziekten, stofwisselingsproblemen, moeheid, lusteloosheid, stress, zenuwpijn, RSI en hyperventilatie zoeken naar alternatieve oplossingen.” Uit zijn enquête onder 1400 mensen blijkt dat 83% van de mensen die een alternatieve genezer bezoeken, een hbo- of vwo-opleiding heeft.

***
Rosanne Hertzberger is microbiologe en zij pleegt op de bres te staan voor onderzoek en wetenschap. Des te opvallender is de wending binnen haar laatste column. Ze schrijft bijna woordelijk op wat ook mijn mening is, als volgt:

“(…) een deel van die 200.000 jonge vrouwen is op zoek naar een oplossing voor gezondheidsklachten. Oplossingen die in de reguliere gezondheidszorg ontbreken. Buikpijn, acné, slapeloosheid, schimmelinfecties. () Wij hebben geen oplossingen voor vrouwen die vijf urineweginfecties per jaar hebben. () Dan kunnen wij vanaf de zijlijn met ons vingertje zwaaien, “tuttuttut, daar klopt allemaal niets van”, tegelijkertijd hebben we geen enkel alternatief.”

***
Aan Frits Abrahams maak ik geen woorden vuil. Het is een erkend simpele ziel die rechttoe rechtaan de VtdK verdedigt. Problemen ziet hij niet.

 

Conclusie

Ik verdedig geen kwakzalvers, noch alternatieve genezers. Dat moeten ze zelf maar doen.

Wat ik wel doe is me verzetten tegen de verheerlijking van de reguliere (inwendige) geneeskunde, gebaseerd op dierproeven. De geneesmiddelenindustrie daarbij inbegrepen.

Met haar kritiek op alternatieve geneeswijzen misleidt de VtdK de patiënt. Zoals Rosanne hierboven helder stelt: de (inwendige) geneeskunde heeft de patiënt zeer weinig te bieden. Weinig meer dan pappen en nathouden. Zonder chirurgie zou de inwendige geneeskunde m.i. nauwelijks reden van bestaan hebben.

-------------------
 
-Kim Bos, ‘Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer’ NRC 22-9- 2016
-Rosanne Hertzberger, ‘De onzin van Green Happiness kan de wereld redden’ NRC 24-9-2016 (bijlage)
-Frits Abrahams, ‘Tegen de kwakzalvers’ NRC 26-9-2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten