Respect voor dieren

zondag 11 september 2016

Opnieuw: Harrie Verhoeven


WAGENINGEN - ‘Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk onderzoek wordt gedaan naar het kankermiddel 3BP', dat zegt Harrie Verhoeven, plantencelbioloog aan de Wageningen Universiteit. Hij wil dat meteen begonnen wordt met onderzoek, waarbij het middel getest wordt op een geselecteerde groep kankerpatiënten.
Het kankermiddel (officieel 3-broompyruvaat) ligt sinds een maand onder vuur. Drie patiënten overleden na toediening ervan door de Duitser Klaus Ross in de kankerkliniek in Bracht.
De Duitse politie doet onderzoek: was 3BP de doodsoorzaak? Volgens Verhoeven kan dit middel kankerpatiënten een langer en menswaardiger leven bieden. Zijn zoon Yvar was zeven jaar geleden de eerste mens op wie het middel is getest.

'Bedankt pap'

De woorden van zijn zoon op zijn sterfbed, zijn de drijfveer voor Verhoeven: 'Bedankt pap, voor het jaar extra dat ik heb gekregen.' Yvar werd 18 jaar.
Volgens Verhoeven is het van belang dat er meer duidelijkheid komt over de manier van toedienen en de dosering van 3BP. 'Als je het middel verkeerd gebruikt, kan het gevaarlijk zijn. Als bioloog schrok ik in eerste instantie van dit middel. Het is een sterk zuur dat zelfs roestvrij staal kan oplossen.'
'Het is een onstabiele stof die onder zeer gecontroleerde omstandigheden gebruikt moet worden. De Amerikaanse onderzoekster waar wij mee hebben samengewerkt, lukte het om het middel stabiel te krijgen, zodat het veilig kon worden toegediend.'

Menswaardig leven

Het middel 3BP was tot 2007 alleen nog maar op dieren getest. Het is Verhoeven die het voor elkaar kreeg om zijn zoon als eerste mens te kunnen laten behandelen. Hij schreef 500 klinieken aan om hem te helpen. Er kwam één reactie van interventieradioloog Thomas Vogl, hoogleraar aan de Goethe-Universiteit in Frankfurt. Na toestemming van de Ethische Commissie van het ziekenhuis in Frankfurt, kon de behandeling van start.
Ook bij Yvar ging het in het begin bijna mis. 'Hij raakte in coma, maar de arts greep goed in en zorgde dat de afvalstoffen sneller werden afgebroken om nieuwe problemen te voorkomen. Na de behandeling heeft Yvar nog een jaar kunnen leven. En menswaardig. Hij kon weer gewoon eten en weer gamen met zijn vrienden.'

Bron: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2115613/Bied-kankerpatient-langer-leven-met-3BP-bioloog-Wageningen-bepleit-snel-onderzoek


***

Commentaar
Ruim vier jaar geleden verdedigde Verhoeven op dit blog al zijn opvattingen.
Ik heb niet het idee dat we sindsdien veel verder zijn gekomen.

1 opmerking:

  1. Beste Barend,
    Het is jammer dat je niet in staat bent om buiten je eigen, domme, bekrompen, cirkeltje te denken. Maar waarschijnlijk is het dat niet eens: het is een punt: 0 dimensionaal.
    MVG
    Harrie

    BeantwoordenVerwijderen