Respect voor dieren

vrijdag 12 juli 2013

Ontstekingsremmers: bijwerkingen

Ontstekingsremmers (NSAID’s) en acetylsalicylzuur (o.a. aspirine) zijn volgens het rapport Harm-Wrestling verantwoordelijk voor 50% van de vermijdbare acute ziekenhuisopnames in Nederland.
 
In Nederland slikt 20% van de bevolking NSAID's of acetylsalicylzuur, zodat deze groep ruim oververtegenwoordigd is.

Gelijktijdig gebruik van ibuprofen met acetylsalicylzuur gaat  de bloedplaatjesremmende werking van acetylsalicylzuur tegen, en zal zo het cardioprotectieve effect van acetylsalicylzuur verminderen.
 
Ibuprofen 200mg ligt in de vrije verkoop.
Een aantal NSAID's en een nog groter deel in grotere verpakkingen heeft de status UA (Uitsluitend Apotheek). Ook blijft een groep UR (Uitsluitend Recept).
 
Recent is er een klasse geneesmiddelen ontwikkeld, de COX-2-remmers, die wel de voordelen van de andere NSAID's zouden hebben, maar minder de bijwerkingen.
Voorbeelden zijn  rofecoxib (Vioxx)® of celecoxib. Toch is gebleken dat deze middelen ook niet geheel risicovrij zijn.
Het middel Vioxx is na een paar jaar in september 2004 op geruchtmakende wijze door de fabrikant uit de markt genomen omdat het de kans op een hartinfarct bleek te vergroten.
 
Het blijft volgens sommigen wel de vraag of de grotere veiligheid voor de maag niet opweegt tegen dit nadeel, met andere woorden, kosten de gangbare NSAID's niet meer levens door maagbloedingen dan rofecoxib door hartinfarcten?
Door toediening van protonpompremmers kan maagschade weer worden voorkomen.
 
bron wikipedia (fragm.)

1 opmerking:

  1. Uit eigen ervaring weet ik dat het beter is voor de maag om paracetamol te nemen dan aspirine en geen NSAID's te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen