Respect voor dieren

woensdag 24 juli 2013

Plaatselijke verdoving (tandarts)


Sinds de jaren 80 is er een locaal verdovingsmiddel op de markt, dat onmiddellijk na toediening werkt, i.t.t. de oudere middelen die een minuut of tien moeten inwerken voor de arts aan een pijnloze behandeling kan beginnen. Het middel heet ultracaïne, is uitgevonden in de laboratoria van de firma Hoechst en wint wereldwijd meer en meer terrein - inmiddels onder een grote hoeveelheid verschillende merknamen, o.a. omdat het patent is verlopen.
 
Ultracaïne en alle clonen van ultracaïne worden in vrijwel iedere tandartspraktijk gebruikt, maar ook ziekenhuizen gebruiken het 'omdat het zo ontzettend makkelijk werkt'. Wanneer men bijv. voor een operatie onder algehele verdoving wordt gebracht, wordt locaal ultracaïne of een cloon toegediend om te voorkomen dat de pijnprikkel de patiënt uit de narcose haalt.
Ook de ruggeprik bij bevallingen wordt gedaan met dit middel. Opvallend is dat de producent dit middel voor ruggeprikken stilzwijgend uit de handel heeft genomen. (Overigens tot ergernis van de behandelaars in ziekenhuizen, die het daarom in eigen laboratorium laten namaken).

In de praktijk krijgt de patiënt nooit de bijsluiter van dit verdovingsmiddel te lezen, terwijl de bijsluiter toch vooraleerst vermeldt dat de gebruiker kennis moet nemen van de inhoud van de bijsluiter voor hij of zij het middel tot zich neemt. Op deze manier heeft de producent zich juridisch ingedekt (en is de arts feitelijk verantwoordelijk). Zou de patiënt de bijsluiter wel lezen, dan zou menigeen zich achter de oren krabben alvorens de arts het werk te laten doen.
Vanaf het moment dat een middel op de Nederlandse markt is, behoort een bijsluiter jaarlijks te worden ge-update.  Aangezien dit bij articaïne houdende locale verdovingsmiddelen is gerealiseerd (want de producent wil zich immers indekken), is er in de loop der jaren een waslijst van bijwerkingen in de bijsluiter van Ultracaïne ontstaan.
Ultracaïne en al haar clonen bevat de chemische stof 'articaïne'. Articaïne is opgebouwd uit o.a. thiopheen. In algemene zin kan men stellen dat articaïnehoudende verdovingsmiddelen schade aanrichten aan het zenuwstelsel.
 
***
 

Bron:

 

1 opmerking:

  1. Je hoeft je niet onnodig te laten verdoven, maar pijn lijden is ook geen lolletje. Een kankerpatiënt die in het ziekenhuis cytostatica krijgt toegediend, krijgt ook geen bijsluiter te lezen. Wel krijg je een folder van het ziekenhuis met adviezen die je beter kunt opvolgen zolang je chemotherapie krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen