Respect voor dieren

woensdag 3 juli 2013

Taurine


Taurine wordt beschouwd als een niet-essentieel nutriënt omdat volwassen mensen het in het lichaam zelf kunnen synthetiseren uit het aminozuur L-cysteïne of L-methionine.
Het enzym CSAD (cysteïne-sulfienzuurdecarboxylase) zet zowel cysteïne om in sulfienzuur als cysteïnezuur in hypotaurine. De activiteit van dit enzym is representatief voor de mate waarin het lichaam in staat is taurine aan te maken.
Vergeleken met andere zoogdieren hebben mensen een erg lage CSAD-activiteit en zodoende een lagere capaciteit voor taurinesynthese.

Bij katten ontbreekt dit enzym volledig, zij ontberen ook andere capaciteit om taurine aan te maken. Daarom is voor hen taurine wel essentieel.
Om die reden is veel van het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van taurine met katten uitgevoerd met katten !
Knaagdieren hebben juist een erg hoge endogene productie van taurine.
Taurinedepletie bij taurinedeficiënte katten veroorzaakt verschillene pathologische aandoeningen, zoals netvliesdegeneratie, onvruchtbaarheid en cardiomyopathie.
Bij mensen is taurinedeficiëntie opgetreden bij kinderen die gedurende lange tijd parenterale voeding kregen of bij patiënten met het 'blind-loop syndroom'.
 
De taurinestatus kan suboptimaal worden bij:
 
·      Een onvoldoende inname van voedingsstoffen die nodig zijn voor de biosynthese van taurine, zoals vitamine B6, of een ontoereikende omzetting van deze voedingsstoffen in een actieve vorm (bv. omzetting vitamine B6 in pyridoxaal-5-fosfaat).
 
  • Een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. Veganisten krijgen via de voeding vrijwel geen taurine binnen, maar maken normaal gesproken zelf voldoende om een deficiëntie te voorkomen. Niettemin zijn bij veganisten significant lagere taurineniveaus aangetroffen: plasmaconcentraties waren 78% en urinaire concentraties 29% van die van een controlegroep op de standaardvoeding.
 
·        Een verhoogde taurinebehoefte, bijvoorbeeld door ziekte.
 
bron wikipedia (fragm.)

3 opmerkingen:

  1. Veganisten moeten dus oppassen dat ze geen gebrek krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Ik ga even kijken of er op www.animalfreedom.org iets over taurine staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Taurine zit behalve in vlees en vis alleen in eieren. Je kunt wel taurine in capsules krijgen, maar deze zijn met gelatine gemaakt, dus met runderbeenmerg. Voor de mens lijkt vegetarisme mij gezonder dan veganisme.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ene ethische nadeel van vegetarisme ten opzichte van veganisme is dat je door zuivel te gebruiken toelaat dat stierkalfjes worden gedood, want het is te duur voor veehouders om al die stieren in leven te houden. Het andere ethische nadeel is dat je door het eten van eieren toelaat dat de meeste haantjes worden gedood.

    BeantwoordenVerwijderen