Respect voor dieren

donderdag 3 september 2015

De erfenis van Willy van Heumen

.Willy van Heumen was een vermogende vrouw (weduwe?) die haar nalatenschap wilde besteden aan het bestrijden van dierproeven. Zij riep daartoe een tweejaarlijkse prijs in het leven ter waarde van € 25.000, uit te reiken aan  iemand die zich op dit gebied bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Dit gebeurt sinds 2009. Ik vind het een beetje jammer dat zij anoniem wenste te blijven. ‘Van Heumen’ is dan ook niet haar echte naam maar de plaats waar zij woonde.
.
Op de beide websites vind je de details van fonds en stichting.(links onderaan) En zoals gewoonlijk schrik je daarvan. Het kon erger maar dit is het resultaat als je zelf niet het geringste benul van het onderwerp hebt. 
.
Onder de drie prijswinnaars vallen de laatste twee op, Heemskerk en Blaauboer. Johan Heemskerk is lid van de Maastrichtse vakgroep ('CARIM’) die vorig jaar in het nieuws kwam om proeven met labradors te willen doen. Je zou zeggen niet de eerst aangewezene om € 25.000 te schenken.
.
Toxicoloog Bas Blaauboer loopt al jaren mee, en op het feit dat hij een prijs krijgt is weinig aan te merken. Maar toch. De man was al bijzonder hoogleraar op de  leerstoel “Alternatieven voor dierproeven in de toxicologische risicobeoordeling” in Utrecht, mogelijk gemaakt met financiĆ«le ondersteuning van de Doerenkamp-Zbinden Foundation (Zwitserland). Met andere woorden: Blaauboer krijgt de prijs voor zijn dagelijks werk, het bedenken van alternatieven. 
Komt bij dat hij lid is van de Raad van Advies van het Willy van Heumenfonds. Deze Raad adviseert een bonus van € 25.000 aan een van haar eigen leden!
.
In dit clubje komen we ook Merel Ritskes weer tegen, die ook alweer onderscheiden is, en wel door………. de Dierenbescherming! Je zou haast denken dat de beste manier om positief in het nieuws te komen is: veel dierproeven doen. Doe je er dan even wat minder ……KASSA.
Noch in de Raad van Advies noch in het Bestuur zit ook maar iemand die naam gemaakt heeft als bestrijder van dierproeven (m.u.v. Blaauboer). De envelop met inhoud werd Blaauboer uitgereikt door Hans Clevers – iemand die niks anders doet dan dierproeven. 
.
Naar mijn mening is het Willy van Heumenfonds terecht gekomen in volkomen verkeerd vaarwater.
Voor wie daarvan nog niet overtuigd mochten zijn, citeer ik een paar tenenkrommende passages van de website. 
.
*Dat dit voor de betrokken proefdieren in veel gevallen allesbehalve prettig is.

*Zolang dierproeven onvermijdelijk zijn.

*het bevorderen dat het gebruik van proefdieren voor medische doeleinden wordt beperkt tot de werkelijk noodzakelijke proefnemingen.

*dat alternatieven voor het gebruik van proefdieren zo goed mogelijk worden benut.
***
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten