Respect voor dieren

vrijdag 25 september 2015

Kreeft of Kanker ?

.Het is evident dat de oorspronkelijke betekenis van ‘cancer’ kreeft is. 

De bijbetekenis kanker ontstond pas toen iemand een overeenkomst tussen de uiterlijke vorm van de ziekte en de vorm van het dier meende te zien. En omdat het beestje i.c. de ziekte, een naam moest hebben werd het toen maar ……… kreeft ! (cancer). Het had net zo goed spinnetje, sterretje, o.i.d. kunnen zijn.
-
In Nederland is gelukkig nooit iemand op het idee gekomen om kanker met kreeft te associëren.
Zelfs niet in vroeger tijd, toen men angstig sprak over K: hij heeft K. 
Helaas, behalve……… KWF Kankerbestrijding. Zij koos het weerzinwekkende, wrede logo met de degen door het dier. Een dergelijk logo vind ik op internet, bij vergelijkbare buitenlandse organisaties, niet terug. Zelfs niet in Duitsland waar de ziekte ook kreeft genoemd wordt.


5 opmerkingen:

  1. Die "iemand" was Hippocrates (400 v. Chr.), wiens eed nog steeds door artsen wordt afgelegd. Het was mij nooit opgevallen dat er een degen door de kreeft van het logo van het KWF was gestoken. Nu je het zegt... À propos: er is een Duitse oncoloog die Krebs heet en er zijn Nederlandse orthopeden die Been of Bot heten. In de tijd van Hippocrates wilden artsen in de eerste plaats pijn bestrijden en niet per se het leven verlengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zojuist heb ik op de website van KWF Kankerbestrijding de volgende tekst aan deze instelling verzonden. (KWF: Klacht/suggestie:) Kunt u het logo van uw organisatie niet veranderen? Omdat cancer zowel kanker als kreeft betekent, hoeft de kreeft nog niet als symbool van kanker te worden beschouwd. De degen die in het logo door de kreeft wordt gestoten, is weerzinwekkend. Kreeften worden al levend gekookt, ze worden niet beschermd door de Wet op de Dierproeven en ze worden door de Nederlandse Kankerbestrijding ook nog als monsters uitgebeeld! Buitenlandse organisaties voor kankerbestrijding maken geen misbruik van de kreeft. Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
    (KWF: Wat wilt u bereiken?) Dat u een diervriendelijk logo kiest.
    (KWF: Wanneer is het probleem opgelost?) Zodra de kreeft niet meer wordt misbruikt in uw reclame.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooie animatie van Stomae op youtube, waarin gelukkig geen dier voorkomt:
    https://www.youtube.com/watch?v=2kJ0tP6ueeQ

    Het betreft altijd de wens de ziekte te personifiëren, om er greep op te krijgen, opdat ermee afgerekend kan worden.
    Zoals ook de Dood graag als levend wezen wordt afgebeeld. ('Magere Hein')
    Tragisch dat KWF Kankerbestrijding de ziekte nu weer aan een dier ophangt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het KWF heeft mij al geantwoord. Het wil toch doorgaan met het gebruik van de kreeft als symbool van kanker. Het is alsof mijn argumenten niet tot de Kankerbestrijding doordringen. Het zou goed zijn als meer mensen protesteren bij het KWF.

    BeantwoordenVerwijderen