Respect voor dieren

donderdag 7 januari 2016

Anti-vivisectie (II)

Deel 2 van de samenvatting van de Franse toespraak van André Ménache, directeur van de Formation Antidote Europe (= Tegengifbeweging Europa). De complete voordracht beluister je hier: https://www.youtube.com/watch?v=No6RXyaJwHU De Nederlandse samenvatting is gemaakt door Erica Eijberts, waarvoor veel dank.

Als men vraagt of je tegen abortus bent, kun je zeggen dat dit een ander onderwerp is, dat niets met dierproeven te maken heeft.

Ménache is voor vervanging van dierproeven door het gebruik van stamcellen die afkomstig zijn van het menselijk lichaam.

Kanker bij muizen en honden is anders dan bij mensen; in het geval van carcinomen is er sprake van 80% verschil.

Als er tegen je wordt gezegd dat je geen natuurwetenschapper bent, is het antwoord dat je  schriftelijk materiaal van natuurwetenschappers kunt sturen (als daar behoefte aan is).

Hartkwalen kun je onderzoeken via dode mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de medische wetenschap; je hoeft daarvoor geen varkens te gebruiken. 

Proeven moeten worden gedaan op de diersoort in kwestie. 


Fundamenteel onderzoek: dat zijn experimenten teneinde kennis te verkrijgen zonder de bedoeling uitkomsten toe te passen of een bijzonder gebruik ervan te maken; het grote publiek is tegen deze dierproeven, het parlement is voorstander.

Kun je bestudering van een dier vervangen door iets anders? Ook de VS gebruiken nu geen chimpansees meer. Gebied 6 van de hersenen van een chimpansee is niet hetzelfde als 6 bij de mens, terwijl chimpansees nog het meeste gemeen hebben met mensen. De andere diersoorten hebben nog minder DNA gemeen met mensen dan chimpansees, zodat proeven op andere diersoorten waardeloos zijn.

De meeste mensen zijn tegen dierproeven, maar zetten hun naam en adres soms niet onder een petitie. Zo krijgt de antivivisectiebeweging geen poot aan de grond bij de Europese Commissie. Een gerechtelijke procedure tegen de industrie die dieren gebruikt is nauwelijks te betalen door dierenbeschermers.

Vervangende methoden:

  1. digitale dieren
  2. veredelde speelgoeddieren(kunststof)
  3. computersimulatie

Dat dieren op ons lijken is geen wetenschappelijk argument. Mensen en bananen hebben 50% DNA gemeen. We delen 23.000 genen met een muis. Bepaalde genen van dieren met een staart zijn waardeloos voor mensen.

Cosmetische industrie: een klein flesje Botox tegen rimpels kost 500 muizen het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten