Respect voor dieren

zondag 31 januari 2016

Frauke Ohl (1966-2016)

Het Hoofd van het Proefdierlab Utrecht, Frauke Ohl, is heden op 50-jarige leeftijd overleden. Zij was ongeneeslijk ziek.
.


Zo dacht zij over dierproeven:

“Het is soms moeilijk uit te leggen dat je dierenwelzijn belangrijk vindt, maar toch dierproeven doet. 
Echter, als maatschappij willen we bepaalde kennis verwerven en ontwikkelen. Daarvoor accepteert de maatschappij ook dierproeven – maar onder voorwaarden. 

De vraag is dan welke potentiële welzijnsaantasting we aanvaardbaar vinden voor welke doelstelling. Dit geldt niet alleen voor proefdieren, maar ook voor dieren die we gebruiken voor consumptie, gezelschapsdieren of dieren in dierentuinen en circussen. De morele kaders veranderen daarbij continu. Niet alleen wetenschappelijke feiten spelen een rol, maar ook emoties. We weten vandaag de dag dat dieren kunnen lijden en we vinden dat we dieren niet ‘onnodig’ lijden toe mogen brengen. 
Dat is spannend. Want hoe maak je als maatschappij de afweging wat wel en niet ‘nodig’ is? Er is daarvoor vaak geen ultieme oplossing, keuzes zullen gemaakt moeten worden.” 
 ***
Publicaties: https://www.researchgate.net/profile/Frauke_Ohl

3 opmerkingen:

  1. Je kunt dus tegen dierproeven kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Exact. Het gaat altijd om PERSOONLIJKE verantwoordelijkheid.
      Zich verschuilen achter "de maatschappij" pleit niemand vrij.
      Hier wordt misbruik gemaakt van politieke macht.

      Verwijderen
  2. Fouten mogen gemaakt worden, maar als je ziet hoe een levend wezen daaronder gebukt gaat, dan dien je het toch zeker weer te herstellen naar een andere manier. Dat is idd een eindeloze maatschappelijk discussie omdat iedereen het zijne er van vindt. Die maatschappij maken we dus telkens zelf. Maar als je naar de maatschappij refereert om je eigen morele kaders te kiezen in het dagelijks leven en je werk, ..dan maakt de maatschappij jou. Wat ben je dan, een meeloper die kennelijk niet voor zichzelf weet uit te maken wat goed is en wat niet. Persoonlijk denk ik dat onder meer Jezus ons destijds duidelijk wilde maken dat het streven naar altruisme voor al dat leeft als maatschappelijk doel, dé weg is naar vooruitgang. Ik interpreteer deze weg als zodanig om te willen volgen omdat ik dat ook geloof. Wil niet zeggen dat ik een christen ben, er zijn er zovelen die dat uitdroegen, o.m. Gandhi, Martin Luther King, en heel recent Joseph Speaks.

    BeantwoordenVerwijderen