Respect voor dieren

woensdag 11 november 2009

Circus en wetgeving

1. Op 26 augustus 2009 bevestigde de Raad van State de uitspraak van een jaar eerder van de rechtbank Groningen, dat de burgemeester van Winschoten ten onrechte een vergunning heeft geweigerd aan dierencircus Herman Renz. Volgens de rechters is de zorg voor het welzijn van dieren - ook in circussen - geregeld in de Gezondheids en welzijnswet voor Dieren (art.65) en mist het gemeentebestuur op dit punt verordenende bevoegdheid (bij apv.).

Bron: ABRvS 26 augustus 2009, 200808846/1/H3, LJN BJ6075

2. In de zomer van 2009 publiceerde de Wageningse universiteit in opdracht van minister Verburg de resultaten van een onderzoek naar het onwelzijn van dieren in reizende circussen in Nederland. De uitkomsten bevestigen wat ieder weldenkend mens allang wist: met het welzijn van circusdieren is het droevig gesteld. In feite is de situatie nog veel ernstiger dan het rapport beschrijft; ik kom hier op terug.

Bron: http://www.narcis.info/publication/RecordID/oai:library.wur.nl:wurpubs%2F381335/Language/en/

3. In september 2009 doet de Europese Commissie wederom een uitspraak over een klacht van de Europese Circus Associatie tegen de staat Oostenrijk. Dit land verbiedt circusoptredens met wilde dieren.

Dit is nu al de vierde keer dat de EC deze uitspraak doet: eerder in 2006, 2007 en 2008. Hoe het mogelijk is de EC hiermee jaar in jaar uit bezig te houden, begrijp ik niet.

De Europese Commissie is van mening dat het beleid van Oostenrijk N I E T ingaat tegen Europese Verdragen. Er bestaan verschillende meningen binnen de EU over de passende reikwijdte van de bescherming van dieren in verschillende omstandigheden, samenhangend met economische, sociale, culturele, religieuze en andere factoren.

Bron: http://www.wildedierendetentuit.nl/images/stories/pdf/Brief_McCreevy_aan_ombudsman_18-9-09.pdf

Uiteraard is dit uitstekend nieuws. De vaderlandse politiek kan zich nu niet meer achter 'Europa’ verschuilen en kan zonder meer in dit land het optreden van wilde dieren in circussen verbieden. Uiteraard zie ik liever helemaal geen dieren in circussen, maar je moet ergens beginnen.

Er is echter een andere kant aan de zaak, en dat is bijv. de kwestie van het stierenvechten. Van de Europese Cie. is op dit punt dus niets te verwachten; naar analogie van de circusopvatting is Spanje vrij om het stierenvechten al of niet toe te staan.

Er blijft dus nog veel werk aan de winkel. Niettemin komen onze doelen - met vallen en opstaan - toch dichterbij.

1 opmerking:

  1. O.a. het toestaan van stierenvechten was de reden dat de Partij voor de Dieren tegen de Europese Grondwet was. In de kwestie van de circusdieren is de EU in elk geval een steun voor de dieren. Ik heb eerder erop gewezen dat Brigitte Bardot in een dierenaangelegenheid in Frankrijk geen recht kon halen, maar bij het Europese Hof wel.

    In elk geval is het goed dat Oostenrijk als voorbeeld kan worden aangehaald als wij willen dat circusnummmers met wilde dieren worden verboden. Alleen al het zien van een olifant of leeuw op een krukje maakt toch dat je je ogen niet droog kunt houden?

    BeantwoordenVerwijderen