Respect voor dieren

dinsdag 24 november 2009

Opzouten

Dat we dagelijks veel teveel zout innemen is algemeen bekend. Dat is ongezond. Zout is een conserveermiddel, geen voedingsmiddel. Ik ben geen fijnproever maar aan de dominante smaak van zout heb ik een hekel. Je hebt er dagelijks maar weinig van nodig.

Als oppassende burger dacht ik er dus goed aan te doen de zoutinname te minderen. Preventie! Ik wendde mij tot de buurtsuper en jawel, daar kon ik zowel brood als kaas met minder zout krijgen. Dacht ik.
Want in de regel waren die producten niet voorradig. En op het bestellen ervan kon je ook niet rekenen. Het merk kaas heet Altena, maar verkoopsters verstaan alleen de uitspraak: Alteena. Het brood was merkloos.

Aan deze lijdensweg is een einde gekomen. Becel is in het gat in de markt gesprongen en in de AH-filialen vind je nu een ruime voorraad meergranen, volkoren brood, met 40% minder zout. Het smaakt ook nog.

(Het eigen brood van AH bevat ca. 10% minder zout (t.o.v. vorig jaar).)

Voor kaas moet je Milner hebben. Maar daar moet je mee oppassen. Meestal is het alleen minder vet. Er bestaat echter ook minder zout. Dat heet:
Milner Licht gerijpt Minder zout 30+.
Dat betekent: 30% minder zout en 40% minder vet dan 48+ kaas.


NB. Kaas is niet vegetarisch.
Vegetarische kaas bestaat wel maar die wordt gemaakt met genetische manipulatie:

Er zijn kazen waarvoor niet de lebmaag van een kalf gebruikt wordt, maar een biologisch product. Dit biologische product heeft dezelfde werking als het traditionele stremsel.
Onderzoekers hebben het gen voor chymosine ingebouwd in het DNA van gist. Een stukje DNA met de informatie van het enzym chymosine wordt door middel van 'knippen en plakken' in een gistsoort gezet zodat deze gistcellen als fabriek voor chymosine kunnen dienen.
Vegetarische kaas is net als niet-vegetarische kaas van melk gemaakt, maar zonder dierlijk stremsel. Het gisteiwit is identiek aan het eiwit dat in de maag van kalveren aanwezig is. Chymosine wordt diervriendelijk gewonnen en is in grote hoeveelheden beschikbaar.

Naast vegetarische kaas is er ook nog veganistische kaas. Deze kaas is gemaakt van sojamelk.

Bron: http://www.vegetarisme.nl/vegetarisme.nl/index.php/voeding/68-overigen/163-is-kaas-vegetarisch-het-is-immers-gemaakt-van-melk

4 opmerkingen:

  1. Ik houd helemaal niet van zout. Bij mij hebben ze in het ziekenhuis er meermalen op moeten aandringen dat ik zoute kruiden- of groentebouillon dronk, omdat mijn bloeddruk te laag was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaarlijkse sterfte t.g.v. teveel zout wordt geschat op 5.000 personen. (Ned.)

    Cons.bond/Un. Wageningen 2007

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk is te veel zout niet goed, omdat dit de bloeddruk te hoog kan maken, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Frappant is dat maagkanker in Nederland veel minder voorkomt sinds er ijskasten bestaan: daarvóór werd voedsel ingezouten en te veel zout kan ook maagkanker veroorzaken. Een te lage bloeddruk kan overigens maken dat je in een coma geraakt en sterft. Bij een gewone lage bloeddruk is de kans op duizeligheid en flauwvallen groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, ik zou als de wiedeweerga maar eens ecologisch verantwoorde zuivel gaan kopen in een wat betrouwbaardere winkel ! Een natuurvoedingswinkel dus, want daar is het aanbod een stuk dier- en milieuvriendelijker, of laat ik liever zeggen : wat minder vijandig.En vegetarisch is afgeleid van vegetatie. Aangezien producten afkomstig van dieren niet plantaardig zijn mogen die van mij niet als vega worden gekwalificeerd !
    Yvonne Haarsma

    BeantwoordenVerwijderen