Respect voor dieren

zaterdag 14 november 2009

Kosten van opvang van zwerfdieren

UDEN - Stichting HoKaZo, verantwoordelijk voor de opvang van zwerfdieren in regio-Uden, heeft de contracten met de 12 deelnemende gemeenten opgezegd. De gemeenten krijgen een dezer dagen een nieuw contract aangeboden voor de opvang van honden en katten. De gemeenten zullen meer moeten betalen.

Voorzitter Jan van den Brand van het noodlijdende HoKaZo hield afgelopen donderdag een presentatie voor de gemeenten. "Ik heb ze alles verteld en laten zien over de opvang van zwerfdieren, onze financiële problemen en de te lage tarieven voor gemeenten, die nog stammen van 12 jaar geleden. Hiermee hebben ze jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten.

In 2008 kregen we, van alle gemeenten samen, 44.994 euro voor de opvang van katten en 19.675 euro voor de honden. Dat komt neer op 57 euro per kat en 100 euro per hond. Wij hebben, aan de hand van een rekenmodel van de Dierenbescherming én onze jaarcijfers, een nieuwe berekening gemaakt. Daaruit blijkt dat de 12 gemeenten samen 150.000 euro bijeen moeten brengen, in plaats van de 65.000 euro die we in 2008 kregen. We hebben eigenlijk vier methoden waarop gemeenten die 150.000 euro bijeen kunnen brengen.

1. Allereerst kunnen ze het in één keer betalen.
2. De tweede optie is het bedrag verdelen naar rato van het aantal inwoners per gemeente. De hele regio telt 273.779 inwoners, dus dat komt neer op 55 cent per inwoner per jaar.
3. De derde optie is het verhogen van de bijdragen per opgevangen dier. Dat komt neer op 109,82 euro per hond en 117 euro per kat.
4. Wij als dierenasiel kiezen voor de vierde mogelijkheid. Gemeenten betalen dan een deel per inwoner en een deel per dier. Dus vaste én variabele kosten. Die hebben wij ook. Want als er geen dier wordt opgevangen, hebben we wel een hypotheek en andere kosten.

Ons voorstel hebben we vastgelegd in een nieuw contract dat de gemeenten de komende weken voorgelegd krijgen. Dat bestaat uit een bijdrage van 30 cent per inwoner per jaar en vervolgens de verzorgingskosten van 40,58 euro per hond en 59,85 euro per kat", legt Jan van den Brand uit.
Volgens Van den Brand zijn gemeenten volgens het Burgerlijk Wetboek verplicht om voor opvang van zwerfdieren te zorgen. "Het bedrag dat gemeenten ons betalen is géén subsidie, maar een vergoeding voor de diensten die wij leveren.
We hebben inmiddels de huidige contracten met de 12 gemeenten opgezegd en ze krijgen van ons binnen nu en twee weken een nieuw contract voorgelegd. Het wordt inderdaad voor de gemeenten twee keer zo duur, maar de nieuwe tarieven passen wel bij deze tijd. Tijdens mijn presentatie is het voorstel positief ontvangen door de gemeenten. Enkele droegen wel aan dat het moeilijk zal worden omdat hun begroting al rond is. Maar volgens de Udense wethouder kan dat geen probleem zijn, omdat een autonome beslissing van het college tot de mogelijkheden behoort."

Het nieuwe contract ligt nu bij de gemeente Uden, waar de juridische afdeling zich er over buigt. "De gemeente Uden heeft ons erg goed ondersteund", zegt Van den Brand. "Ik heb de gemeenten ook duidelijk gemaakt dat er hier nogal wat vrijwilligers werken en wij ook een erkend leerbedrijf zijn. Verder werken hier ook alternatief gestraften. Er zijn dus méér belangen voor de gemeenten. Die mogen ook inzage hebben in onze administratie. Ik heb er zelf een goed gevoel over. Mochten er desondanks gemeenten zijn die niet meedoen, zullen wij daar moeten stoppen met de opvang van dieren en het uitrijden van de Dierenambulance."

http://www.hokazo.nl/

3 opmerkingen:

  1. Voor de opgevangen dieren is het in ieder geval onbetaalbaar!Zonder opvang zouden ze misschien het leven gelaten hebben......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waardoor zijn de verzorgingskosten van een kat anderhalf maal zo hoog als die voor een hond?

    Katten zijn vaak groepsgewijs gehuisvest - ook al zijn het solitaire dieren - terwijl honden juist alleen in een kooi zitten.

    Komt bij dat voor honden een grote uitloop gecreëerd moet worden, - het ruimtebeslag is dus aanzienlijk groter.

    Ik begrijp er niks van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verschil zit in de kosten van castratie/sterilisatie van katten.
    Bij honden gebeurt dat i.h.a. niet.

    (Info Comité Dierennoodhulp)

    BeantwoordenVerwijderen