Erasmus MC (het witte gebouwencomplex) |
Het Erasmus MC in Rotterdam doet de meeste dierproeven van alle academische ziekenhuizen, en na Utrecht de meeste van alle universitaire instellingen. Hierbij valt te bedenken dat Utrecht zo niet de enige dan toch de gerenommeerdste faculteit Diergeneeskunde in huis heeft.
Toch verdient het Erasmus MC een compliment. In twee jaar tijd, t.w. 2009 en 2010, heeft zij het aantal dierproeven weten te verminderen van 51.568 tot 37.350, een daling van bijna 30%. Dat mag wel spectaculair genoemd worden. Een verklaring hiervoor blijft overigens uit.
Daar staat helaas tegenover - anders dan in de brochure gesuggereerd wordt - een toename van het lijden der dieren van naar schatting 10%.
In de brochure, officieel betiteld als 'publieksjaarverslag', wordt ingegaan “op het belang van dieproeven voor ons weten-schappelijk onderzoek en laten we zien hoe het Erasmus MC met dierproeven en proefdieren omgaat.”
Het is, net als vorig jaar, een brochure van 34 bladzijden. 14 Bladzijden zijn foto’s en ditmaal zijn er acht bladzijden gekopieerd uit de vorige uitgave. Beide werkjes gratis te bevragen bij profiel3@erasmusmc.nl
De auteur erkent, met een understatement, dat er “ethische bezwaren kleven aan dierproeven”. Daar wordt als volgt overheen gestapt: “Alleen door open en eerlijk te zijn over dierproeven kunnen we aanspraak maken op draagvlak en begrip.”
Net als de uitgave van vorig jaar, ‘Dierproeven verantwoord’ (2009), bevat het veel tekortkomingen. In volgende afleveringen een selectie daarvan.
in 1970 in het kleine gebouw op de 1e etage waren de proefdieren, ze werden prima verzorgt ,er zaten o.a vlaamse reuzen, letterlijk reuzen.
BeantwoordenVerwijderenproeven werden gehouden in de nog op te leveren operatiekamers op de 4e etage , met varkens , deze werden afgevoerd dmv roestvrije karretjes.
medewerker R&H 1970