Waar we het over eens zijn is dat het Volkskrantverhaal van Ellen de Visser d.d. 11-2-2012 niet accuraat was. Zij schrijft abusievelijk: () “leverkanker ontdekt in een primaire vorm (dus geen uitzaaiingen).” Verhoeven laat weten dat die uitzaaiingen er wel waren, - dat maakt nogal verschil.
Verschil van mening is er over ‘fataal’.
Volgens Verhoeven was de behandeling niet fataal – de patiënt heeft nog een heel jaar langer geleefd. Tegelijk laat hij weten dat “we minstens een jaar te laat waren met de behandeling met 3BP.” (broompyruvaat)
Ik weet niet hoe je een behandeling moet noemen waarvan iemand niet geneest en zelfs niet in leven blijft – anders dan (uiteindelijk) fataal.
Hiermee samen hangt het verschil van mening over de vette kop van het artikel ‘Verslagen en toch gewonnen’.
Een ander verschil van mening bestaat er over de weigering van verreweg de meeste radiotherapeuten om mee te werken. Verhoeven schildert deze specialisten af als 'bang' (om te falen). Ik noemde ze ‘wijzer’, ervan uitgaande dat ze deskundig genoeg waren om de kans van slagen te beoordelen. Dat de Duitse CCMO dit “Individueller Heilversuch’ goedkeurde, is opmerkelijk. Ik onthoud me van een oordeel over de Duitse interventieradioloog die het experiment de behandeling uitvoerde.
Misschien het belangrijkste verschil van mening bestaat er over het belang van de ondernomen dierproeven. Verhoeven waardeert die positief. Ze illustreren de werking van 3BP op tumoren.
Naar mijn mening zijn hiervoor zeer veel ratten misbruikt en opgeofferd. Ook de patiënt heeft zich in zekere zin opgeofferd, nu men wist dat de tumoren bij de dieren en bij de patiënt niet dezelfde waren. De dieren hadden een intacte lever, patiënt niet. Hoe 3BP uitwerkt op een minder aangetaste lever, weten we niet.
.
Verhoeven eindigt “met dank aan alle proefdieren. Zonder hun bijdrage zou dit niet mogelijk geweest zijn.”
Over de patiënt schrijft hij: “het was zijn keuze. ( ) hij moest zelf beslissen.”
Dit is precies de crux: de proefdieren konden NIET kiezen. Een dankbetuiging is dan ook pijnlijk misplaatst.