Respect voor dieren

woensdag 21 maart 2012

Vlees is het nieuwe roken


Rosanne Hertzberger (foto) is me d’r eentje. Deze moleculair biologe kwam eind 2010 voor het eerst in de krant met een vlotte column over voedsel. Ze zong daar de lof van de kant-en-klaarmaaltijd, met additieven. “Lekker en gezond”. Ik herinner me dat ze kosjer eet.

Dit keer schrijft ze in de NRC een column waarvan de kop eigenlijk het pakkendst is. Vlees is het nieuwe roken. Veel meer is er ook niet over te zeggen. Haar verhaaltje volgt twee lijnen: die over dieren en die over vlees.
Met dieren heeft ze niks, zoals te verwachten valt. Megastallen: geen probleem. De Partij voor de Dieren vindt ze ook niks. Ze voelt meer voor de acties van Wakker Dier.

Wat vlees betreft: ze geniet er steeds minder van. Dat verklaart ze deels door de acties en deels door het gezondheidsaspect. Kip barst van de resistente bacteriën. Dus ......... toch niet zo “lekker en gezond”?!
Het verband tussen rood vlees en darmkanker wordt steeds duidelijker, schrijft ze, waarbij ze verwijst naar een onderzoek dat juist deze week gepubliceerd is. Ze schrijft: “Deze week verscheen de zoveelste studie die de correlatie tussen rood vlees en een vroege akelige dood aantoont.”

***

Jammer voor Rosanne maar precies deze studie, gepubliceerd in Archives of Internal Medecine, wordt in de Volkskrant op dezelfde zaterdag van haar column in de NRC, in mootjes gehakt.
De onvolprezen Hans van Maanen (foto onder) begint zijn column al even pakkend: ”Vleeseters mogen dan hufters zijn, ze gaan gelukkig wel eerder dood.”

Maar dat is dus niet zo. Hij laat zien dat de correlatie (haast) verwaarloosbaar is. In de meer dan twintig jaar dat de deelnemers aan dit onderzoek gevolgd werden, overleden veruit de meesten aan iets anders dan aan hart- en vaatziekten of kanker.
Van Maanen stelt zelfs, met een simpel voorbeeld: “Als 200 vleeseters twintig jaar lang dagelijks een portie vlees laten staan, dan doen 199 dat voor niks. Zelfs drie porties minder per week zetten amper zoden aan de dijk.”

4 opmerkingen:

  1. Eerst even de anekdote over de onvolprezen Abel Herzberg over de familie Her(t)zberger: "Zij zijn erger".
    Ik had op de Dam een aantal verklede kippen gezien en ander ongein bij de megastallen demonstratie. Een nogal folkloristische en tandenloze bijeenkomst. Ik heb daarna het bovenstaande stukje ook gelezen en het beviel me eigenlijk wel.
    Het appeleren aan en aanboren van irrationele sentimenten werkt ook: het is het effect dat telt. Als mensen vlees laten staan omdat zij het smerig beginnen te vinden of denken, dat ze er ziek van worden, OK!
    Hans van Maanen:
    "In de meer dan twintig jaar dat de deelnemers aan dit onderzoek gevolgd werden, overleden veruit de meesten aan iets anders dan aan hart- en vaatziekten of kanker."

    Dit is natuurlijk kul: even de statistieken erbij halen van de doodsoorzaken van de Nederlandse bevolking. (wat weer niet bewijst, dat het met rood vlees te maken heeft natuurlijk: wat is wetenschap toch lastig!)
    Sjaan, die er vandag zin in heeft: zie Lenie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Erger" is leuk!

      Van Maanen (en Hertzberger) heeft het over de uitkomsten van twee Amerikaanse onderzoeken: Nurses' Health Study (83.644 vrouwen)en Health Professionals Follow-Up Study (37.698 mannen).

      Verwijderen
  2. Mensen die uit eerbied voor het leven van dieren vegetariër worden, houden het vegetarisme beter vol dan zij die om gezondheidsredenen vegetariër zijn geworden. Mensen die om gezondheidsredenen vegetariër zijn, laten het vegetarisme gemakkelijk tijdelijk vallen wanneer ze met vakantie zijn, terwijl principiële vegetariërs liever kilometers omlopen om in een restaurant een vegetarische maaltijd te kunnen nuttigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als een mens zijn hele leven vegetariër is, bespaart dat honderden dierenlevens. Vanzelfsprekend dient de fakkel te worden doorgegeven: hoe meer mensen vegetariër worden, hoe minder dieren worden geslacht. De veeteelt wordt dan vanzelf kleinschalig.

    Ik zou Japan erbuiten houden: ze eten daar veel vissen, wat net zo onethisch is als het eten van zoogdieren. Misschien is het eten van vis voor mensen gezond, maar voor vissen is het dodelijk en dan ook nog op een manier die pijnlijker is dan voor het gemiddelde zoogdier dat door mensen wordt vermoord.

    BeantwoordenVerwijderen