Op 19 mei schreef Hans van Maanen in zijn column in de Volkskrant over dementie. Hij bekritiseerde de oproep van Gea Broekema (foto), directeur van Alzheimer Nederland, om snel belastinggeld vrij te maken voor een ‘Deltaplan Dementie‘: “Het is vijf voor twaalf, we moeten het Deltaplan klaar hebben voor de dijken doorbreken”.
Volgens recent Rotterdams onderzoek valt het echter allemaal nog wel mee. De afgelopen tien jaar is het aantal nieuwe gevallen in Rotterdam met een kwart afgenomen. Een mogelijke verklaring voor de afname zou kunnen zijn dat demente bejaarden opgroeiden in een tijd dat roken, drinken en vet eten nog niet als ongezond gezien werden. Met als gevolg dat longkanker en hart- en vaatziekten alletwee volksvijand nummer een werden. Dementie hangt samen met vaatschade in de hersenen. Doordat we gezonder zijn gaan leven verwacht Van Maanen dat dementie in omvang zal afnemen.
De grap is dat hij niet alleen spreekt over de kanker- en cholesterolmaffia, maar ook van de Alzheimermaffia. In kapitale letters is zijn eindoordeel: ‘BUIG NIET VOOR DE ALZHEIMERMAFFIA.’
Dit schoot Gea Broekema in het verkeerde keelgat en zij eist excuses van de Volkskrant. Maar daar heeft zij niet op te rekenen. Boven haar artikel hierover zet de ombudsvrouw van die krant in vette letters: Geen excuses voor ‘alzheimermaffia’. Daar kan Alzheimer Nederland het mee doen. Evenals de Hersenstichting, Hartstichting en anderen die het natuurlijk helemaal met Broekema eens zijn.
Je wordt ziek van die ‘goede doelen’. Voortdurend zijn ze bezig met het inzamelen van geld – geen middel wordt daartoe geschuwd. Zichzelf vergeten ze daarbij uiteraard niet. En wat overblijft wordt dan nog eens besteed aan dierproeven…
***
Gea Broekema (55) is sinds 2007 algemeen directeur van Alzheimer Nederland. Daarvoor was zij - zes jaar lang - hoofd marketing en fondsenwerving bij KWF Kankerbestrijding.
Alle hierboven genoemde ziektes zijn ouderdomsziektes, met uitzondering van kanker, die overigens ook voornamelijk bij ouderen voorkomt. Als je niet jong aan een verkeersongeval overlijdt, loop je grote kans een van voornoemde ziektes te krijgen. Het is goed om matig te zijn met alcohol en nicotine, gezond te eten, niet te hard te werken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en voorzichtig te zijn met de zon, maar ziektes zijn ook vaak genetisch bepaald. Het "eigen schuld, dikke bult" is zeer kwetsend voor mensen die het toch al moeilijk hebben door hun ziekte.
BeantwoordenVerwijderen