Respect voor dieren

maandag 4 juni 2012

Mensen met hersens: de Hersenstichting


Peter Schoof, directeur Hersenstichting, schrijft in zijn weblog op 23 mei het volgende over de column over dementie van Hans van Maanen:

"Maanen haalt in de Volkskrant van 19 mei ongegeneerd uit naar al diegenen die zich druk maken over het toenemend aantal dementiepatiënten. Hij noemt hen de Alzheimermaffia. Zij maken zich druk om een schijnprobleem; immers uit het onderzoek van Monique Breteler (‘Is dementia incidence declining’) blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van dementie in de regio Rotterdam de afgelopen 10 jaar is afgenomen; dat steeds minder mensen dement overlijden. Volgens van Maanen zijn we al over de top van de golf van dementie heen. Oorzaak (volgens van Maanen): betere leefstijl, minder vet eten e.d. Een Deltaplan Dementie is onnodig, dementie gaat vanzelf over, waar maken we ons druk over!

In de eerste plaats is de oorzaak van de daling niet zo eenvoudig aan te tonen. Een verband met een (betere) leefstijl ligt voor de hand, maar is niet wetenschappelijk bewezen. Ook is het nog de vraag of die daling door zal zetten en geldend is voor heel Nederland.

Veel belangrijker is de denkfout die van Maanen maakt door te veronderstellen dat dementie een monocausale verklaring heeft: als A dan B en als niet A dan niet B.
Helaas zit de werkelijkheid ingewikkelder in elkaar. Zo is recentelijk ontdekt ‘dat factoren die aan het begin van het leven een rol spelen bij de aanleg van de hersenen, ook van invloed zijn op het verval van de hersenen tijdens de ouderdom’ (Cicero, LUMC, mei 2012). Om maar eens een heel andere verklaring te noemen.

De toonzetting van van Maanen is onnodig grievend en denigrerend. Hij verwijt Alzheimer Nederland, het Vu Medisch Centrum, ZonMW ‘en nog wat instellingen’ dat ze zich onnodig druk maken over een groei van dementie die er volgens hem niet gaat komen. Ze hebben daar kennelijk kwade bedoelingen mee (?).

Als Hersenstichting Nederland voelen wij ons aangesproken, omdat wij al jarenlang onderzoek naar dementie laten uitvoeren en ook wij besloten hebben het Deltaplan Dementie te gaan ondersteunen.

Is het niet aan de jarenlange onderzoeksinspanningen van deze instellingen te danken dat de diagnose en behandeling van dementie verder is gebracht? Wat is daar maffioos aan?

En ja, voor ik het vergeet, recentelijk voorspelde één van die ‘en nog wat instellingen’, de Wereld Gezondheidsorganisatie, een sterke toename van het aantal gevallen van dementie wereldwijd (WHO, april 2012; ‘Dementia, a public health priority’ (http://ow.ly/b5EZl) In dat rapport lezen we: ‘Current estimates indicate 35.6 million people worldwide are living with dementia. This number will double by 2030 and more than triple by 2050’.

Van Maanen waarschuwt: Buig niet voor de Alzheimermaffia.
Mijn advies aan hem: blijf jij je kop maar in het zand steken en laat ons verder uitzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Alleen gedegen onderzoek helpt ons de goede kant op te gaan en te blijven gaan. Zodat we zeker weten dat we dementie tijdig begrijpen en beheersen!"

***
Commentaar
De daling is aangetoond - dat is primair waar het om gaat.
De verklaring is van secundair belang, monocausaal of niet.

Met "wereldwijd" (WHO) hebben wij in Nederland niet meteen te maken. Daar slaat immers die verklaring van Van Maanen op. En Rotterdam lijkt een goede graadmeter.

Voor zover het stuk van Van Maanen grievend of denigrerend is, is dat terecht. De Ombudsvrouw van de Volkskrant reageert dan ook op 2 juni j.l. zonder omwegen op de klacht van Alzheimer Nederland: GEEN EXCUSES voor 'alzheimermaffia'.

Van Maanen noemt trouwens niet alleen de alzheimermaffia, maar verwijst ook naar de kanker- en cholesterolmaffia. Hij had de Hersenstichting er wel even bij mogen noemen. Allemaal clubjes die geld inzamelen voor het goede doel en zichzelf daarbij niet te kort doen. *

En dan ook nog eens ............ dierproeven financieren!

***

• Schoof verdiende 114.216 euro bij een 36-urige werkweek.(2010)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten