Respect voor dieren

dinsdag 5 juni 2012

Partij en dierproeven: de kop in het zand


Er zijn zeven provincies waarvan mij bekend is dat ze rechtstreeks te maken hebben met proefdieren en dierproeven: Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
In al die provincies heeft de Partij voor de Dieren Afdelingen. Ik heb hun websites bekeken op dit onderwerp. Op één uitzondering na - Noord-Brabant – wordt er nergens iets over vermeld. Via de zoekmachine word je verwezen naar de Tweede Kamerfractie. Met andere woorden: met proefdieren en dierproeven heeft onze Afdeling niets te maken. Dat zoeken ze in Den Haag maar uit.

Noord-Brabant vermeldt in ieder geval de juridische procedure tegen de handelaar Hartelust in Tilburg. Maar systematische info vind je ook niet op die website. Niets bijv. over de internationale fokkerij Harlan in Horst en Boxmeer, niets over Kadans Biofacilities in Schaijk, en - voorheen - ook niets over MSD / Organon Oss.

Deze blinde vlek is veelzeggend. Ik durf te wedden dat ook en zelfs onder partijleden er maar weinigen zijn die erover willen nadenken. Je kunt met elk dierenleed bij ze aankloppen, maar proefdieren sorry, daar gaan wij niet over. De Partijleiding staat erbij en kijkt ernaar. Ook geen sjoege natuurlijk.

Wat Afdelingen m.i. zouden moeten doen is primair de situatie in hun regio op de website uiteen zetten. Aantal proeven, soorten proefdieren, laboratoria, fokkerijen, handelaren.

En daarnaast zouden ze contact moeten zoeken, in gesprek komen. Op lokaal niveau is dat vaak makkelijker, omdat het niet zelden werknemers zijn die men uit anderen hoofde al kent, bijv. via de sportvereniging.

Uiteindelijk zou invloed aangewend moeten worden, en onderhandeld, op de manier waarop bijv. de Antidierproevencoalitie (ADC) dat doet.

En als geheel zou de Partij trainingen dienen aan te bieden, opdat leden die dat willen, enigszins vast in hun schoenen staan wanneer ze met dit onderwerp geconfronteerd worden.

1 opmerking:

  1. Wat Barend schrijft, is heel zinvol. De bevolking, inclusief de Partij voor de Dieren, moet gedeprogrammeerd worden. Nog al te vaak wordt gedacht dat vivisectie een noodzakelijk kwaad is.

    BeantwoordenVerwijderen