Nienke Roescher heeft ook een mening, althans ze poneert graag stellingen.
Ze gooit er bijvoorbeeld zomaar even uit dat we ons zullen schamen over de manier waarop we nu met dieren omgaan – IN DE VLEESINDUSTRIE. Stelling 14 bij haar proefschrift van vorig jaar.
Dat proefschrift behelst in het kort het volgende:
Ongeveer 0,5 tot 1 procent van de bevolking heeft het syndroom van Sjögren (SjS).
Deze aandoening leidt tot een ernstige mate van droge ogen en mond en is niet goed te behandelen.
Met behulp van gentherapie onderzocht Nienke Roescher het effect van drie immuun-modulerende eiwitten op de speekselklierwerking en op ontstekingen.
Ze deed dit bij muizen met een SjS-achtige ziekte.
Twee van de drie eiwitten verminderden de ontsteking, maar verbeterden de speekselvloed niet. Het eiwit CD40 had onverwacht weinig effect. Een nieuw beschreven eiwit (het cytokine APRIL) bleek bij patiënten met SjS in een lagere hoeveelheid aanwezig dan bij gezonde mensen.
Deze bevinding geeft een interessant aanknopingspunt voor nieuwe therapieën.
Deze bevinding geeft een interessant aanknopingspunt voor nieuwe therapieën.
***
Met andere woorden: wel schamen over vleesindustrie maar NIET over proefdierindustrie. Wel met het vingertje naar anderen wijzen maar niet in de spiegel kijken.
De volledige tekst hier. Ik heb geen vermelding kunnen vinden van het aantal muizen dat nodig was om tot deze “interessante” bevinding te komen.
Uit de volledige tekst blijkt dat de ziekte in kwestie niet alleen spontaan bij muizen voorkwam, maar ook bij muizen was opgewekt. Deze muizen waren dus ziek gemáákt. De onderzoekster zal wel hebben gedacht dat dierproeven noodzakelijk zijn, zoals vlees- en visetende mensen denken dat vlees en vis noodzakelijk zijn.
BeantwoordenVerwijderenIemand die in volle ernst een dergelijke promotiestelling aanlevert, kan m.i. niet serieus genomen worden. Niet alleen moreel beperkt, maar ook rationeel.
VerwijderenHet blijkt ten overvloede uit de samenvatting van het proefschrift: het heeft niets opgeleverd.
Nog helemaal los van de vraag naar de ernst van de aandoening: droge mond en ogen. Ik denk dat je daar heel oud mee kunt worden.
Het komt toch wel vaker voor dat iemand die promoveert aan het eind een grapje maakt? Alleen is het in dit geval een misplaatste grap.
BeantwoordenVerwijderenDit is overduidelijk geen schertsstelling.
VerwijderenZo een wordt in de regel trouwens ook aan het eind, als laatste, geplaatst.
Haar als scherts bedoelde stelling staat dan ook aan het eind, als nr. 17, en verwijst naar......... haar proeven met(NOD-)muizen.
Reageer a.u.b. op het artikel op de website van Trouw van vandaag over Wereldproefdierendag.
Verwijderen