Patiënten die uitbehandeld zijn, krijgen sneller toegang tot experimentele medicijnen. Daar zorgt de organisatie myTomorrows voor.
Op de website myTomorrows bieden bedrijven hun nieuwste nog in ontwikkeling zijnde medicijnen aan. De veiligheid van die middelen is bewezen, maar studies naar het effect ervan op mensen zijn nog in volle gang bezig. Op de website kunnen de patiënt en zijn behandelend arts met farmaceutische bedrijven in contact komen. MyTomorrows regelt daarbij tevens de toestemming voor het gebruik van de medicatie.
Ieder jaar krijgen meer dan 100 duizend patiënten van hun arts te horen dat ze uitbehandeld zijn. Sjaak Vink, mede-oprichter van myTomorrows, vindt dat het vaak te lang duurt voordat veelbelovende medicijnen beschikbaar zijn voor uitbehandelde patiënten. Volgens hem duurde het vijftig jaar geleden maximaal drie jaar voordat een geneesmiddel werd goedgekeurd, tegenover vijftien jaar nu.
De farmaceuten hopen dat hun geneesmiddelen sneller goedkeuring krijgen als blijkt dat die succes hebben bij uitbehandelde patiënten. Het gaat dan met name om medicijnen tegen vormen van kanker, zeldzame ziekten en aandoeningen zoals ALS, MS en Parkinson. Voorlopig worden de kosten van de medicijnen nog niet vergoed maar hierover gaat de organisatie in overleg met verzekeraars.
Prachtig!
BeantwoordenVerwijderen