Respect voor dieren

donderdag 4 april 2013

Deltaplan Dementie, ofwel de Domheid regeert

Het Ministerie van VWS maakt deze kabinetsperiode 32,5 miljoen euro vrij voor de strijd tegen dementie. Dit geld is bestemd voor het Deltaplan Dementie: een publiek-private samenwerking die de explosieve groei van dementie moet indammen. Minister Schippers en staatsecretaris Van Rijn zetten hiermee als eerste bewindslieden een belangrijke stap vanuit de Nederlandse overheid om het tij te keren nu het nog kan.

Het Deltaplan Dementie is een achtjarenplan met een benodigde investering van 200 miljoen, dat zichzelf veelvoudig terugverdient. Kernwoorden: sneller de ziekte signaleren, meer onderzoek naar en inzicht in dementie en beter toepassen van kennis en mogelijkheden. Het Deltaplan heeft drie pijlers:

1. Extra investering in wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en voorkomen en genezen van dementie.
2. Nationaal Dementie Register om de zorg te verbeteren.
3. Online zorgportaal voor professionals, patiƫnten en mantelzorgers.

Het initiatief voor het Deltaplan komt van Alzheimer Nederland en VUmc Alzheimercentrum i.s.m. NFU en ZonMw.


***

Commentaar

En weer meer van hetzelfde. De domheid regeert. En maar belastinggeld storten in de bodemloze putten van acties tegen kanker, obesitas, malaria, en nu ook nog Alzheimer.
Herlees hier de retoriek in de State of the Union van 1971, waarmee president Nixon de 'War on Cancer' afkondigde. Fragment:
"I will also ask for an appropriation of an extra $100 million to launch an intensive campaign to find a cure for cancer, and I will ask later for whatever additional funds can effectively be used.
The time has come in America when the same kind of concentrated effort that split the atom and took man to the moon should be turned toward conquering this dread disease. Let us make a total national commitment to achieve this goal."

1 opmerking:

  1. Er is wel degelijk vooruitgang geboekt in de bestrijding van kanker en malaria, dus waarom zou dat niet kunnen bij dementie? Mijn moeder is dement geworden en ik verzeker je dat dat geen lolletje is. Of je obesitas een ziekte kunt noemen, is een andere zaak. En natuurlijk dienen er geen dierproeven te worden genomen om voornoemde ziektes te bestrijden. In elk geval kan geld beter worden besteed aan de bestrijding van ernstige ziektes dan aan wapens en snelwegen.

    BeantwoordenVerwijderen