Respect voor dieren

donderdag 21 april 2016

Baarmoederhalskanker

.Het boek van de Amerikaanse Rebecca Skloot over dit onderwerp, en dan in het bijzonder over Henrietta Lacks (1920-1951), valt ietwat tegen. Het gaat over de beroemde ‘HeLa’-cellen, kankercellen die maar blijven delen, ‘onsterfelijk’ zijn. Normale celen delen ten hoogste 60 keer.  
Het is goed dat de geschiedenis beschreven is, het doet recht aan de arme, zwarte familie Lacks: Henrietta laat bij haar overlijden man en vijf kinderen achter. De stijl is meeslepend, zodat je de ruim 400 bladzijden vlot uitleest. Niettemin, ik vind dat de familie Lacks wel erg uitvoerig beschreven wordt, dat had voor mij wel een bladzij of 100 minder gekund.-  
De wetenschapsgeschiedenis is daarentegen heel goed beschreven, ook tegen de achtergrond van de beschamende rassenscheiding die wettelijk pas werd afgeschaft in 1964.  
De problematiek van de vercommercialisering van cellen, weefsels, organen, komt eveneens aan de orde. De patiënt, van wie ze afkomstig zijn, wordt hier geen cent wijzer van.  
Dat de cellen uit de zieke baarmoederhals blijven delen, wordt toegeschreven aan de activiteit van het enzym telomerase. Daar had ik meer over willen lezen. Begin jaren 80 van de vorige eeuw identificeerde de Duitser Zur Hausen de belangrijkste virussen op dit gebied, de HPV-typen 16 en 18. Vaccins verschenen pas vanaf 2007. (Cervarix; Gardasil) Ook daarover weidt Skloot niet uit.
***

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks – Rebecca Skloot
ISBN: 9789046808832; Uitgever: Nieuw Amsterdam
400 pagina’s; prijs: € 24,95

8 opmerkingen:

  1. Op de foto ziet Henrietta er meer Europees dan Afrikaans uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrouwen kunnen beter geen geslachtsgemeenschap hebben. De kans op baarmoederhalskanker wordt dan veel kleiner.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U doelt op de nonnen.
      Helaas: van leven ga je dood.

      Verwijderen
    2. Waarom wordt er dan wel tekeergegaan tegen roken?

      Verwijderen
  3. Hetzelfde virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, kan ook mondholtekanker veroorzaken door orale seks, dus ook bij mannen. De ellende is dat een condoom niet voldoende beschermt, omdat het virus erlangs kan gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tegen het eerste bestaat nu dan een vaccinatie.

      Verwijderen
    2. Het vaccin schijnt alleen te werken bij meisjes die nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad.

      Verwijderen