Respect voor dieren

donderdag 4 augustus 2011

Dolfinarium Harderwijk en orka Morgan

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft het transport van Orka Morgan naar Tenerife geblokkeerd. Dit betekent dat Morgan in ieder geval in Nederland blijft tot de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een beslissing heeft genomen op bezwaren van de Orka-coalitie.

Morgan, een jonge orka, is op 23 juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee aangetroffen. Het Dolfinarium, dat Morgan onder haar hoede heeft genomen om te herstellen, wil dat zij naar dierenpark Loro Parque op Tenerife gaat, omdat terugkeer naar de vrije natuur geen optie zou zijn.

Het Dolfinarium zelf is te klein voor verdere opvang en biedt geen gezelschap van andere orka’s.

De Orka-coalitie, een samenwerkingsverband van belangengroepen, verzet zich, omdat nationale en internationale regels zouden verplichten Morgan weer uit te zetten in de natuur. Dat Morgan niet meer terug kan, is volgens de coalitie niet aangetoond. Verder zou Morgan niet naar het Loro Parque gaan voor wetenschappelijk onderzoek, omdat dit vooral een attractiepark is. De staatssecretaris moet deze bezwaren van de coalitie nog beoordelen. Om te voorkomen dat Morgan in de tussentijd naar Tenerife gaat, heeft de coalitie de rechter gevraagd de toestemming voor het transport te schorsen.
.
De rechter heeft overwogen dat de staatssecretaris is afgegaan op het Dolfinarium en niet zelf heeft onderzocht of Morgan terug kan naar de vrije natuur. Ook heeft de staatssecretaris niet zelf onderzocht of de verhuizing naar Loro Parque is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, terwijl dit wel zijn verantwoordelijkheid is.
Daarom heeft de rechter de toestemming voor het transport geschorst. Nader onderzoek door de staatssecretaris kan plaatsvinden in de lopende bezwaarprocedure.

Totdat die procedure is afgerond blijft Morgan in Harderwijk. Het Dolfinarium heeft toegezegd dat Morgan in de tussentijd meer ruimte en gezelschap van dolfijnen krijgt.

***
Commentaar Orka Coalitie
De Orka Coalitie heeft vandaag (3 augustus) een overwinning geboekt in de rechtzaal voor de orka Morgan door de geplande export naar entertainmentpark Loro Parque in Tenerife (Spanje) te blokkeren. Een rechter oordeelde dat het Ministerie eerst meer onderzoek moet doen naar het voorgestelde ‘wetenschappelijk onderzoek’ in Loro Parque en of dat niet een dekmantel is om haar snel te kunnen verplaatsen. De rechter oordeelde ook dat op korte termijn de orka naar een groter bassin in het Dolfinarium verplaatst moet worden, waar ze meer ruimte heeft om te bewegen en op zijn minst contact kan hebben met andere dieren (dolfijnen). Hierop volgend stelde de rechter voor dat alle partijen (Orka Coalitie, Free Morgan Group en Dolfinarium) onder leiding van het Ministerie in dialoog zouden moeten treden om gezamelijk tot een goede oplossing te komen.

De Orka Coalitie is zeer blij met de uitkomst van deze zaak en de toekenning van de voorlopige voorziening die het Dolfinarium effectief verbiedt om Morgan te verbannen naar een ellendig leven in gevangenschap. Wietse van der Werf, woordvoerder voor de coalitie: “Natuurlijk is het een feit dat ze voorlopig in het Dolfinarium moet blijven niet ideaal en zeker geen oplossing, maar als ze tijdelijk verplaatst wordt naar een groter bassin en we blijven vechten voor haar vrijheid, dan is dit zeker een stap in de goede richting. Het is duidelijk dat de rechter veel dubieuze zaken zag in de plannen van het Dolfinarium en zijn oordeel opent nu de deur naar de mogelijkheden om haar vrij te laten. De beslissing vandaag is ongekend belangrijk en zal roet in het eten gooien van de lucratieve en illegale handel van deze prachtige dieren. ”

Ook bleek het wetenschappelijk onderzoek dat het Dolfinarium voorstelde om Morgan naar Tenerife te mogen verhuizen een zes jaar oud onderzoek te zijn dat al eens was gebruikt om toestemming te krijgen voor het transport van vier orka’s uit Amerika naar Loro Parque in 2006. Het plan was simpelweg gerecycled voor Morgans zaak om haar export te rechtvaardigen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. De rechter maakte duidelijk dat het de verantwoordelijkheid van het Ministerie van E.L.& I. is om dit uit te zoeken en meer de leiding over de zaak te houden. Het was duidelijk dat het Ministerie simpelweg het advies van het Dolfinarium “uitzetten Morgan is gelijk aan moord” en dat Loro Parque de beste optie voor haar zou zijn, opgevolgd heeft.

Commentaar BW
Het is haast ongelooflijk hoe een bedrijf als het Dolfinarium zich te kijk zet. Het doet zijn uiterste best om zijn slechte naam als aquarium nog eens te bevestigen. Hierbij zelfs niet gecorrigeerd, maar juist gesteund door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen! (Marielle van Aggelen)

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de vrijheid voor Morgan daarmee in zicht is. Het is spijtig dat er geen termijn door de rechter genoemd is waarop het ministerie moet beslissen; op deze manier kan het weer maanden duren. Alleen al daardoor nemen de kansen voor overleving in het wild vermoedelijk niet toe.

Overbekend bekend is immers, zoals ook hier weer blijkt, dat dieren van staatssecretaris Bleker (CDA)  helemaal niets te verwachten hebben. Wel integendeel. Daarmee is het eind van de procedures naar te vrezen valt niet in zicht. Arme Morgan.

De procedure laat en passant zien wat een advocaat in dit land kost. Voorlopig is de procedure begroot op 7.000 euro, waarvan op dit moment nog maar de helft door sympathisanten bijeengebracht is. Onverzekerd procederen is dan ook voor de dommen. 
De vraag is hoe de zeven organisaties, samen de Orkacoalitie, zelf eigenlijk verzekerd zijn.

Je kunt, op ludieke wijze, water naar de zee voor Morgan dragen, door een bijdrage te storten op Triodosbank, via:  http://www.orkacoalitie.nl/doneereenstukje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten