Respect voor dieren

maandag 1 augustus 2011

Powerboat racing

DEN HELDER De Partij voor de Dieren en de Ouderenpartij Noord-Holland eisen opheldering van het provinciebestuur over de vergunning die vorige week is afgegeven voor de wereldkampioenschappen powerboatraces in het Marsdiep bij Den Helder.
De vergunningverlening voor de formule-1 race op het water noemen de twee Provinciale Statenfracties "onbegrijpelijk", omdat het Marsdiep onderdeel is van de Waddenzee, een beschermd natuurgebied.
***
Uitspraak van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening in het geding tussen:
de stichting Stichting Landschap Noord-Holland, gevestigd te Heiloo, en andere (hierna: de stichting en anderen),
verzoeksters,
en
het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland,
verweerder

1. Procesverloop
Bij besluit van 8 juli 2011 heeft het college aan de besloten vennootschap Grand Prix of the Sea Netherlands (hierna: GPS) vergunning krachtens artikel 16 en artikel 19d, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend voor het houden van de wereldkampioenschappen powerboatraces en overige activiteiten in het Marsdiep voor de kust van Den Helder en in de haven van Den Helder voor een periode van 5 jaar in de maand augustus, waaronder in 2011 op 5, 6 en 7 augustus.
Tegen dit besluit hebben de stichting en anderen bezwaar gemaakt.

(…)

2.8. De voorzitter ziet in het betoog van de stichting en andere geen grond voor het oordeel dat de beschrijving van de in geding zijnde activiteiten, de beschrijving van de verschillende natuurwaarden en de effectenanalyses zodanig onvolledig of anderszins gebrekkig zijn dat de 'passende beoordeling' niet aan het bestreden besluit ten grondslag mocht worden gelegd. 
Weliswaar hebben de stichting en andere - mede onder verwijzing naar een in hun opdracht opgestelde notitie van Bureau Waardenburg van 14 juli 2011 - aangevoerd dat de 'passende beoordeling' op een aantal punten te kort schiet, maar zij hebben niet met concrete objectieve gegevens gestaafd dat de beschrijving van de activiteiten, de natuurwaarden en de effectenanalyses een onjuist beeld geeft van de te verwachten gevolgen van de in geding zijnde activiteiten. 
De voorzitter is derhalve van oordeel dat het college zich op grond van de 'passende beoordeling' ervan heeft kunnen verzekeren dat de in geding zijnde activiteiten niet leiden tot een aantasting van de natuurlijke kenmerken van de Natura 2000-gebieden.

2.9. Uit het voorgaande volgt dat het verzoek moet worden afgewezen.
2.10. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
3. Beslissing
De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
wijst het verzoek af.

Aldus vastgesteld door mr. M.G.J. Parkins-de Vin, als voorzitter, in tegenwoordigheid van mr. P.J.A.M. Broekman, ambtenaar van staat.
Uitgesproken in het openbaar op 25 juli 2011

***
Commentaar
Ik ken het gebied niet en kan er dus niet goed over oordelen.
De rechter heeft het makkelijk: zij vertrouwt op de belangenbehartiging door het provincie- en gemeentebestuur, die voor alle zekerheid er nog een rapport (‘passende beoordeling’) uit Wageningen tegenaan gegooid hebben. Dus dan zal het wel goed zijn, zal mevrouw gedacht hebben. Je moet van goeden huize komen om hun argumenten te kunnen ontkrachten.

Voor Den Helder is dit allicht belangrijk; zoveel opwindends gebeurt daar niet. Je gaat daar immers alleen maar heen om de boot naar Texel te nemen.
De wedstrijden zijn te vergelijken met de autoraces in de duinen van Zandvoort en met allerhande vliegshows in het land. Een verschil is wel dat de overlast hier drie dagen achter elkaar plaatsvindt.
Je kunt echter niet alles verbieden. We zijn een overbevolkt land en voor ieder spektakel is wel een publiek. Hoe meer herrie, en hoe riskanter de acties, hoe meer mensen erop afkomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten