Respect voor dieren

zondag 6 januari 2013

Artsen pleiten weer voor vuurwerkverbod


Er moet een verbod komen op het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat vinden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG). "Laat gemeenten maar een vuurwerkshow organiseren", zegt Annekatrien van de Kar van de NVPC. Volgens haar leidt vuurwerk jaarlijks tot grote ellende voor een flinke groep mensen. "We moeten niet willen dat het elk jaar zo gaat", zegt Van de Kar.

Ook oogartsen willen een verbod. Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam benadrukt dat de afgelopen twee jaarwisselingen in Nederland hebben geleid tot net zoveel ernstig oogletsel als de hele Irak-oorlog bij Amerikaanse militairen.

Uit een rondgang van de NOS bleek gisteren dat er tijdens de afgelopen jaarwisseling meer vuurwerkslachtoffers zijn gevallen dan vorig jaar. Volgens de NVPC gebeurden de meeste ongelukken met illegaal vuurwerk. Het aantal mensen dat met zeer ernstig handletsel op de spoedeisende hulp werd binnengebracht, nam sterk toe.

Volgens plastisch chirurg Van de Kar hebben dit soort verwondingen een enorme impact op het leven van de slachtoffers. Het verlies van een hand betekent ook vaak het verlies van een baan en leidt tot psychische problemen.



8 opmerkingen:

  1. Erger dan de Irak-oorlog is overdreven, omdat het alleen om oogletsel ging bij Amerikaanse soldaten. Ik vind dat vuurwerk met Oudjaar hoe dan ook een ramp. Steeds moet ik proberen mijn poezen te kalmeren. Ik heb overigens een poes gehad die het juist leuk vond: ze stond op de vensterbank geïnteresseerd naar het vuurwerk op straat te kijken en de volgende twee avonden ging ze weer op de vensterbank zitten; ze leek teleurgesteld dat er toen geen vuurwerk meer was. Mijn dierenarts was stomverbaasd toen ik het haar vertelde. Het was een bijzondere poes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een Haags gemeenteraadslid van GroenLinks heeft al eens een burgerinitiatief tegen particulier vuurwerk op touw gezet. Hij kreeg meer dan 60.000 handtekeningen, maar de Tweede Kamer deed er niets mee. Economische belangen zullen ook in deze kwestie wel weer zwaarder wegen dan gezondheid. Het zal trouwens moeilijk zijn om in Nederland veel steun onder de bevolking te vinden voor een verbod op vuurwerk, omdat Nederlanders en Chinezen de grootste vuurwerkliefhebbers ter wereld zijn. Een Duitse collega van mij vluchtte met Oudjaar altijd naar een klein plaatsje in Duitsland, omdat zij het hier zo eng vond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Lilith
    Ik denk dat je Arno Bonte bedoelt, hij is GL-gemeenteraadslid in Rotterdam. In Leiden stellen we vuurwerk ook ieder jaar aan de orde. Afschaffen is niet haalbaar, maar wel zouden kunnen proberen de tijd van afsteken en het aantal plekken waar dit mag, te beperken.
    Om te beginnen een afsteekverbod op in parken en groenstreken, anders kunnen de dieren helemaal nergens meer naar toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Dick, dank voor je info. Raar dat ik dacht dat het om een Haags gemeenteraadslid ging, omdat ik het initiatief nota bene had ondertekend. Officieel mag er al alleen met Oudjaar vuurwerk worden afgestoken, maar in mijn buurt beginnen ze er in september al mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wel raar dat het in het buitenland wel kan maar hier niet. Er zijn ook in dit land immers heel veel mensen die het graag anders zouden willen hebben. Miet alleen oogartsen en mensen met huisdieren.

    De bandeloosheid leidt er inderdaad toe dat er nu al knalvuurwerk afgestoken wordt.

    In ieder geval is het goed te beginnen met terugdringen, zo ver mogelijk...

    Het zijn de jaarlijks terugkerende uitwassen in december: vuurwerk, levende kerststal, wintercircus.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De gemiddelde Nederlander is een vuurwerkliefhebber, zoals door Lilith al werd opgemerkt. Aan de uitwassen van december voeg ik het extra eten van vlees en vis bij de kerstdiners toe.

    BeantwoordenVerwijderen

  7. @ Muezza
    de gemiddelde Nederlander is GEEN vuurwerkliefhebber
    dit blijkt uit het feit dat slechts 19% van een onderzochte groep van 104.000 personen geld uitgeeft aan vuurwerk

    Kortom: STOP het afsteken van VUURWERK !

    Patrick Vinckson

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In het Journaal van vandaag werd ook bekendgemaakt dat de Nederlandse verenigingen van oogartsen en plastisch chirurgen weer een vuurwerkverbod hebben bepleit, maar dat "de politiek" er niet aan wilde.

    BeantwoordenVerwijderen